Proiectul a devenit posibil ca urmare a obținerii unei finanțări din fonduri europene în valoare de peste 6 milioane de euro, la care s-au adăugat fonduri guvernamentale și locale. În total, construcția și dotările au costat mai mult de 12 milioane de euro, respectiv 61 de milioane de lei.
Cuprins:
Consum eco de energie electrică
Clădirea are o arhitectură spectaculoasă, încorporând tehnologii de ultimă generație. Lumina intră generos prin pereții înalți din sticlă accesorizați cu elemente decorative în culori vii.
Aerul este filtrat în fiecare încăpere, senzorii gestionează consumul de energie electrică, iar pe acoperiș este montat un sistem de panouri fotovoltaice.
Tablele din sălile de curs sunt interactive și rulează softuri educaționale. Sălile de clasă au mobilier de generație nouă. Luminile sunt activate de senzori, iar accesul între etaje se face prin intermediul liftului.
Liceul are o curte interioară, concepută pentru recreerea elevilor. Există o zonă verde cu locuri de relaxare și socializare.
Zeci de săli de clasă și laboratoare
Clădirea liceului cuprinde 34 de săli de clasă, trei laboratoare de informatică, unul de fizică, unul de mecanică, altul de chimie, o sală profesorală, una de festivități și încă una pentru sport. Investiția a mai inclus și sistem de încălzire centralizată, amenajarea curții și a terenului aferent liceului, a terenului de sport exterior, branșamentele la rețelele de utilități. În vechea configurație a liceului, se învăța în două schimburi. Era foarte dificil pentru elevii care locuiesc în localitățile învecinate, obligați să facă naveta seara.
Toți cursanții liceului tehnologic din Sebeș vor învăța, din anul școlar 2024-2025, în programul de dimineață. „Această școală s-a înființat acum 20 de ani, în 1994. De atunci și până în prezent, programul s-a desfășurat în două clădiri, de la 8.00 la 20.00. Începând de astăzi, acest lucru este istorie. Ne bucurăm că elevii noștri vor putea învăța în cele mai bune condiții”, a spus Camelia Henegariu, directoarea liceului.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Primăria a coordonat proiectul
Investiția a fost derulată de Primăria Sebeș. „Am fost atenți la tot ce înseamnă dotarea din punct de vedere tehnologic. Clădirea are autonomie energetică. Avem senzori pe sistemul de iluminat. Se stinge automat când nu sunt persoane într-o clasă. Clasele au aport de aer proaspăt automat, nu este nevoie de aerisire prin deschiderea geamurilor. S-au construit un amfiteatru, o sală de sport și au fost instalate sisteme de supraveghere inteligente.
Contractul de finanțare a fost semnat în 2019, iar în 2022 am început șantierul. Este o clădire care satisface din toate punctele de vedere actul educațional la nivelul anului 2024. Sebeșul este o localitate care își pune amprenta pe dezvoltarea economică a României și avea nevoie de un spațiu modern de învățământ”, a afirmat primarul Dorin Nistor.
Învățământ dual, în parteneriat cu firme private
La Liceul Tehnologic din Sebeș a fost implementat învățământul dual, în colaborare cu societăți comerciale din municipiu. Sistemul are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev, părinte și unitatea de învățământ. Pregătirea practică a elevilor se realizează în atelierele școlii și la operatorul economic.
Pe parcursul celor trei ani de studiu sunt organizate stagii comasate de practică cu o durată totală de 24 de săptămâni. Elevii care finalizează acest sistem se vor putea angaja la societatea la care a fost în practică și cu care a fost încheiat contractul de pregătire.
La Sebeș sunt pregătiți tehnicieni în domeniul vestimentar, în tehnică de calcul și în domeniul activităților de comerț, tâmplari, tricoteri-confecționeri, marochineri, ospătari, lăcătuși pentru construcții metalice și electromecanici.
Orașul cu șomaj zero
Sebeșul, cu o populație de 26.490 de locuitori, conform recensământului din 2021, este cunoscut și ca orașul cu șomaj zero. Mai multe companii străine importante au realizat investiții mari în municipiu, în ultimii 20 de ani, estimate la peste 1,5 miliarde de euro.
În zonă este nevoie, tot timpul, de forță de muncă calificată. Doar compania Daimler Mercedes a cheltuit, începând cu anul 2011, peste 600 de milioane de euro în fabrici în care se produc cutii de viteză pentru autoturisme.
Investiţiile mari sunt sursă de venit pentru bugetul local. Doar din impozitul pe clădirile persoanelor fizice, Primăria Sebeş încasează anual peste 20 de milioane de lei. Sebeşul are, potrivit datelor oficiale, peste 1.800 de companii, multe cu afaceri la nivel internațional. Sute de oameni vin să lucreze în oraș de la Alba Iulia, Cugir, Aiud şi din localităţi aflate în judeţele Hunedoara şi Sibiu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nusaza • 11.09.2024, 07:54
Bravo, de ce nu s-ar putea face in toata țara astfel de școli? Dar lipsa de implicare, nepasarea și ignoranta primează, sunt zone unde timpul stă in loc, nu se face nimic, viața se taraie si aleșii prosperă.
XhX13 • 11.09.2024, 07:44
Ce ccccccccc guvern?Sa recunoaștem de unde venim!Sau v-ați reformat cică ?
Darieana • 10.09.2024, 22:46
Unde exista constiinta si vointa politica, se poate ! Felicitari primarului care a coordonat totul !