Explicațiile vin din partea directorului general al Administrației Naționale a Penitenicarelor, comisarul-şef Marius Vulpe, citat de Mediafax.ro.
„E greu să stabileşti care este cel mai rău, pentru că fiecare stă rău la câte un capitol, ori la supraaglomerare, ori la asistenţă medicală, fie la acordarea timpului de plimbare, dar cel mai modern, ultimul construit este Penitenciarul Arad. Cel mai rău mi-e greu să-l categorisesc, dar dacă îl luăm după gradul de supraaglomerare, este Satu Mare. Peste 200 la sută gradul de ocupare”, a menționat Marius Vulpe.
Cel mai modern penitenciar se află la Arad. Directorul ANP: „Sunt 27.500 de deţinuţi astăzi şi nu se respectă cei patru metri pătraţi”
În penitenciare sunt, la ora actuală, sunt peste 30.000 de paturi, însă, dacă sunt respectate normele, pot fi cazați mai puțin de 20.000 de deținuți.
„În momentul actual avem circa 33.000 de paturi instalate. Din punct de vedere legal, circa 19.500 (de deţinuţi – n.r.) putem caza. (…) Cazarea, pe normative europene, se calculează la suprafaţă, nu la paturi instalate. Pentru a respecta legea şi a nu mai fi amendaţi ar trebui fie să plece 8.500 de deţinuţi din sistem, fie să construim alte locaţii. Fie penitenciar, fie secţii de deţinere, care să ne ofere cele 8.500 de locuri, iar deţinuţii să rămână în sistem şi să nu mai plătim amenzi”, a precizat Vulpe, care a explicat că nu dorm doi deţinuţi într-un pat, dar nu le este respectat spaţiul necesar de patru metri pe deţinut.
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a făcut aceste declarații, marți, la Constanța, unde a participat la ședința de bilanț a activității desfășurate în 2016, în unităţile penitenciar Constanţa – Poarta Albă, Penitenciar Spital Constanţa – Poarta Albă, Penitenciar Tulcea, Penitenciar Brăila, Penitenciar Galaţi, Centrul de detenţie Brăila – Tichileşti şi Penitenciar Slobozia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro