Lahore a fost declarat cel mai poluat oraș din lume, cu un indice alarmant al calității aerului (AQI) de 394, iar guvernul pakistanez din Punjab a planificat o ploaie artificială pentru a dispersa smogul care planează deasupra localității.

Lahore, din Pakistan, este cel mai poluat oraș din lume. „Plănuim o ploaie artificială”

AQI este o măsură a concentrației diferiților poluanți din aer. Un AQI peste 100 este considerat „periculos” și „foarte periculos” dacă depășește 150. Smogul a fost alimentat de arderea reziduurilor și de emisiile industriale. Din cauza lui, locuitorii orașului se confruntă cu probleme de sănătate, inclusiv tuse, dificultăți de respirație, iritarea ochilor și infecții ale pielii.

În plus, orașul este învăluit într-o ceață atât de groasă încât nici soarele nu se vede.

„Lahore a fost declarat cel mai poluat oraș din lume. Am luat o serie de inițiative pentru a rezolva problema, iar acum plănuim o ploaie artificială în oraș”, a declarat ministrul informației din Punjab, Azma Bokhari, într-o conferință de presă.

Guvernul a lansat „echipa antismog”

Guvernul din Punjab a înființat, de asemenea, o așa-numită „echipa antismog”, care va opera în zonele afectate.

Smogul este o ceață deasă, amestecată cu fum și cu praf industrial, formată în regiunile industrializate sau în marile orașe, cu efecte dăunătoare asupra sănătății populației.

Respectivele echipe vor înștiința fermierii despre pericolele de ardere a reziduurilor de culturi, vor promova utilizarea super-semănătorilor și vor oferi metode alternative de eliminare a reziduurilor.

„Efectele pozitive ale măsurilor luate pentru combaterea smogului vor deveni vizibile în opt până la zece ani. Protecția mediului a fost inclusă ca materie în școlile din provincie. Guvernul a declarat război smogului”, a declarat Marriyum Aurangzeb, ministrul mediului.

Prim-ministrul a cerut Indiei o „diplomație climatică”

Ea a îndemnat fermierii să evite arderea reziduurilor, subliniind că acest lucru dăunează nu doar culturilor, ci și sănătății copiilor lor.

La începutul acestei luni, prim-ministrul Punjabului, Maryam Nawaz, a cerut Indiei o „diplomație climatică” pentru a atenua impactul smogului în provincie.

Ambele părți ar trebui să depună eforturi comune pentru a combate smogul, a spus ea, adăugând că arderea câmpurilor din Punjab din India are impact peste graniță din cauza direcției aeriene.

„Această problemă trebuie abordată imediat cu India”, a precizat Maryam Nawaz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News