Săptămâna trecută a fost grea pentru leu, la capătul căreia a bifat cel mai mic nivel din ultimii doi ani (4,53 lei/euro). Cotațiile valutare pentru cele mai importante monede tranzacționate pe piața românească au crescut continuu în ultima perioadă, iar asta va avea efecte imediate și pe termen mediu asupra bugetului fiecărei familii.
În primul rând cresc prețurile pentru produsele care vin din import. De exemplu, faţă de acum un an, leul este cu peste 20% mai slab în raport cu dolarul american. Moneda americană a depăşit pragul psihologic de 4 lei, iar creșterea nu îi afectează doar pe cei circa 5.000 de români care au credite în această monedă.
Aprecierea dolarului duce la scumpiri cu până la 10-15%, estimează analiștii, a benzinei și motorinei, dar și hainelor/ încălțămintei/ marochinăriei, a telefoanelor, calculatoarelor, televizoarelor ori jucăriilor, produse sau asamblate în America și China. Inclusiv posesorii de maşini fabricate în Japonia şi Coreea de Sud ar trebui deja să se aştepte ca piesele de schimb să-I coste mai mult.
Nu doar dolarul și euro, ci și francul elvețian continuă să le dea frisoane (mai ales) românilor cu credite în această monedă, care și-au văzut ratele crescând, peste noapte, cu sute de lei. Chiriașii vor constata și ei că, dacă au scadența zilele acestea, când cursul este dezavantajos pentru schimbul leilor în valută, vor fi nevoiți să dea cu 5-20% mai mult proprietarilor de apartamente, birouri sau spații comerciale.
Și cei care pleacă în străinătate și apelează la casele de schimb trebuie să-și refacă unele calcule, pentru că o cotație mare la valută înseamnă mai puțini bani de cheltuială și servicii mai scumpe în țările de destinație. Pe termen mediu, facturile la întreținere vor suporta și ele majorări. Asta mai ales că energia electrică este și ea influențată de cotația valutară.
După ce vineri s-a depreciat brusc, cu aproape 3 bani, în raport cu euro, azi, moneda națională a recuperat mai bine de jumătate din această sumă. Astfel, BNR a stabilit un curs de referinţă de 4,50 lei pentru un euro, în scădere cu 2,12 bani (-0,47%) faţă de cât era vineri. Chiar și așa, euro se menține peste pragul de 4,5 lei.
Moneda noastră s-a apreciat ușor şi raportat la dolarul american, cotat 4,11lei. Primesc veşti bune şi românii care au cu credite în franci. Moneda elveţiană a coborât cu 0,21 bani, până la 4,18 lei. Dar știm deja că nu se face primăvară cu o floare, mai ales dacă este mică și pricăjită.