Prima etapă reuneşte cei mai rapizi barmani din toată ţara, cei pentru care viteza este principalul atu în cursa pentru primul loc. Misiunea lor va fi de a servi şase cocktailuri şi două sticle de bere în cel mai scurt timp, sub atenta evaluare a juriului specializat. Recordul de anul trecut, obţinut de Sergiu Biriş, a fost de 1,21 secunde şi s-a apropiat de performanţele internaţionale.
„Barmaniada a reprezentat pentru mine prilejul de a ieşi din rutina cotidiană, oportunitatea de a cunoaşte şi de a mă împrieteni cu alţi colegi de breaslă, de a controla tremuratul mâinilor şi al glasului, de a încerca să îţi faci un avantaj din surplusul de adrenalină. Trebuie să te motiveze orice rezultat: dacă ai câştigat, eşti obligat să rămâi în frunte, dacă nu ai câştigat trebuie să te pregăteşti mai intens. Experienţa cea mai puternică rămâne prezenţa ta acolo pe scenă, în centrul atenţiei spectatorilor, concurenţilor, juriului, reflectoarelor, presei, aparatelor de fotografiat şi a camerelor de filmat. Două cuvinte, 200 de cuvinte, nici chiar 2.000 de cuvinte nu mi-ar fi suficiente ca să descriu exact sentimentele pe care le-am încercat participând la toate probele celor două ediţii Barmaniada”, a declarat Sergiu Biriş.
Din juriul internaţional care va evalua concurenţii vor face parte barmani şi traineri de renume mondial, membri ai International Bartenders Association (IBA) şi World Flair Association (WFA). Juriul va urmări corectitudinea reţetelor, tehnicile de lucru folosite şi cel mai bun timp de realizare a acestora.
Preşedintele juriului pentru această primă etapă este londonezul Neil Garner, recunoscut la nivel mondial drept cel mai bun barman de flair. Neil Garner a performat în 62 ţări şi a pregătit peste 1.200 de persoane. În 2004, a câştigat locul al patrulea la Campionatul Mondial Roadhouse, locul al cincilea la King of the Rings din Las Vegas şi locul întâi la cinci campionate din Australia şi două din Asia.
Pentru etapa Speed Service sunt înscrişi peste 100 de candidaţi. Cei mai rapizi barmani din România vor fi recompensaţi cu următoarele premii: locul I – 400 de euro, locul al II-lea – 250 de euro şi locul al III-lea – 150 de euro.
Aceasta este prima provocare dintr-o serie de şase etape. Concurentul cu cele mai multe puncte acumulate de-a lungul tuturor probelor de concurs va fi desemnat „Barmanul Anului 2011 în România”, premiul acordat fiind de 1.000 de euro şi o croazieră pentru două persoane.
Cele şase etape ale competiţie sunt: Speed Service – 26 iulie, Bere – 30 august, Barista – 27 septembrie, Mixologie – 25 octombrie, Sommelier – 22 noiembrie, Working Flair & Exhibition – 13 decembrie.
În plus faţă de emoţiile, adrenalina şi spectaculozitatea competiţiei, Barmaniada a pregătit o listă cu invitaţi speciali. Personalităţi internaţionale şi locale din domeniul bartendingului vor organiza seminarii inovative pentru barmani. Toate acestea vin din dorinţa de a aduce noi cunoştinţe pentru barmanii români prin prisma experienţei acestor nume internaţionale. Centre de interes vor fi cu siguranţă şi momentele de spectacol special pregătite pentru fiecare etapă. Surpriza serii de marţi va fi un moment artistic inedit: un sincron de speed service şi speed dancing.
Barmaniada este cea mai complexă competiţie anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului şi să creeze o comunitate de barmani care să interacţioneze şi să facă schimb de experienţă, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluţie în meseria lor.
Aflată la cea de-a treia ediţie, competiţie este organizată de Barmania şi Tonka Soul Cafe. Deţinătorii titlului de Barmanul Anului sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) în 2009 şi Sergiu Biriş în 2010.