Broșa Cartier, care conținea smaraldul, era decorată cu 20 de diamante tăiate marquise și putea fi purtată și ca pandantiv.
Aceasta a depășit o bijuterie celebră realizată de Bulgari, care fusese un cadou de nuntă oferit de Richard Burton lui Elizabeth Taylor.
„Este cu adevărat un smarald special, cu o calitate rar întâlnită”, a spus Max Fawcett, șeful departamentului de bijuterii al Christie’s EMEA.
„Smaraldele sunt extrem de căutate acum și, având în vedere raritatea acestui exemplar, s-ar putea să nu mai vedem unul de o asemenea calitate scoasă la licitație decât peste cinci sau șase ani”, a adăugat acesta.
Furt celebru
Aceasta nu este singura bijuterie valoroasă vândută în ultimele săptămâni. În urmă cu o lună, un colier legat de un scandal istoric al Mariei Antoaneta, ce a fost purtat și de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, și de regele George al VI-lea, urma să fie licitat cu 2,1 milioane de lire sterline.
Această piesă unică, datând din 1776, conține diamante de 300 de carate, provenind din faimoasele mine Golconda din India.
Colierul a fost asociat cu un furt celebru din 1780, în care Comtesse Jeanne de la Motte a falsificat semnătura reginei pentru a-l obține. Deși Maria Antoaneta a fost achitată, scandalul a marcat definitiv reputația reginei.
În 1960, prințul Sadruddin Aga Khan a comandat bijutierilor de la Cartier să monteze smaraldul într-o broșă pentru britanica Nina Dyer, cu care fusese căsătorit pentru scurt timp.
În 1969, după despărțire, Dyer a vândut smaraldul la licitație pentru a strânge fonduri pentru protejarea animalelor.
Licitația a avut loc chiar la prima vânzare de acest tip organizată de Christie’s în Elveția, pe malul lacului Geneva. Smaraldul a fost achiziționat de Van Cleef & Arpels, iar mai târziu a ajuns în mâinile bijutierului american Harry Winston.
„Așa ceva nu vezi în fiecare zi. E o piatră de o frumusețe rară, care atrage atenția colecționarilor de top”, a comentat un expert al organizației Christie’s.