Cremă de brânză roz
Ingrediente: 400 g brânză de vaci grasă, o lingură de smântână, un ardei capia roşu, o ceşcuţă de miez crud de floarea-soarelui, sare, piper.
Preparare: se pun toate ingredientele în robot şi se mixează până se obţine o cremă fină, tartinabilă.
Paté din ficat de pui
Ingrediente: 400 g ficat de pui, 100 g unt, 3 gălbenuşuri (fierte), 5-6 boabe de piper, o ceapă mică, sare, piper măcinat.
Preparare: se curăţă ficatul, se spală, se pune într-o crăticioară şi se acoperă cu apă. Se adaugă ceapa feliată subţire, boabele de piper şi o linguriţă de sare. Se fierbe până când ficatul e complet pătruns – cam 20-30 de minute, la foc mic. Se ia spuma formată la suprafaţă. Se fierb ouăle tari. Ficatul fiert se trece rapid printr-un jet de apă călduţă, se strecoară şi se lasă să se răcească, apoi se pune în robot, se adaugă ceapa, gălbenuşurile, sare (dacă mai este nevoie), piper măcinat şi untul moale. Se mixează până se obţine un paté fin şi cremos.
Brioşe cu legume
Ingrediente: 300 g legume amestecate (morcov, dovlecel, ţelină, sfeclă roşie, ceapă, ardei gras), 300 g brânză proaspătă de vaci, 4 ouă, sare, piper, ierburi aromatice – cimbru, busuioc, mărar, pătrunjel.
Preparare: se dau legumele prin răzătoarea mare şi se pun într-un bol, se adaugă brânza, ouăle şi ierburile şi se omogenizează bine. Se potriveşte amestecul de sare şi piper, apoi se pune în forme de brioşe tapetate cu hârtiuţe şi se bagă în cuptorul încins în prealabil. Se coc la foc mic timp de 20-25 de minute sau până se rumenesc.
Tagliatelle cu bacon
Ingrediente: 500 g tagliatelle (dar poţi folosi şi farfalle, de exemplu), 300 g bacon, 2 căţei de usturoi, 400 g smântână pentru gătit, două gălbenuşuri, două linguri de ulei de măsline, 150 g parmezan ras, sare şi piper după gust, busuioc (facultativ).
Preparare: se fierb pastele, se strecoară fără să se clătească şi se lasă deoparte. Se toarnă puţin ulei de măsline peste ele, pentru a nu se lipi. Într- un bol se amestecă gălbenuşurile, smântâna, 75 g parmezan, sare şi piper. Se taie baconul feliuţe şi se rumeneşte cu usturoiul mărunţit. Se adaugă apoi sosul de smântână şi gălbenuşurile. Se lasă puţin pe foc, amestecând încontinuu, apoi se toarnă în tigaie spaghetele scurse. Se amestecă, se presară parmezanul rămas şi se adaugă busuioc proaspăt.
Biscuiţi cu unt
Ingrediente: 125 unt (82% grăsime), 40 g zahăr pudră, o fiolă de esenţă de vanilie, 150 g făină, 50 g amidon alimentar.
Preparare: se mixează untul moale cu zahărul şi vanilia, apoi se adaugă făina şi amidonul şi se frământă aluatul cu mâinile până nu mai e lipicios. Se formează o bilă, care se înveleşte în folie de plastic şi se bagă 10 minute la frigider. După ce se scoate, se face sul şi se taie bucăţele cam cât o nucă, din care se formează alte bile, care se aplatizează uşor. Acestea se pun în tavă, pe hârtie de copt. Se coc 10-15 minute la 160 de grade. Nu trebuie să se rumenească tare.
Brioşe cu brânză şi caşcaval
Ingrediente: 200 g făină, 100 ml lapte, 3 ouă, un pliculeţ de praf de copt, 70 ml ulei, un praf de sare, 100 g telemea rasă, 100 g caşcaval ras, 100 g parmezan ras.
Preparare: se amestecă într-un castron făina cu praful de copt şi sarea, se adaugă uleiul, laptele, ouăle, brânza şi caşcavalul şi se mixează bine până se obţine un aluat de consistenţa unei smântâni groase. Cu ajutorul unei linguri se pune aluatul în formele de brioşe tapetate cu hârtiuţe. Deasupra fiecărei brioşe se pune parmezan. Se introduc în cuptorul încins în prealabil la 175 de grade, pentru aproximativ 15-25 de minute sau până se rumenesc.
Lasagna bolognese
Ingrediente: 15 foi lasagna, 200 g parmezan ras, 50 g unt, o lingură de pesmet; pentru sosul bechamel – 4 linguri de unt, 4 linguri de făină, 500 ml lapte, sare, piper, un vârf de cuţit de nucşoară, o lingură de parmezan ras; pentru sosul bolognese – 400 g carne tocată, o ceapă, un morcov, 3-4 linguri de ulei, 3-4 linguri de suc de roşii, 200 ml supă, 2 căţei de usturoi, sare, piper, rozmarin.
Preparare: pentru sosul bolognese, ceapa tocată mărunt şi morcovul ras se călesc în ulei până se înmoaie. Se adaugă carnea tocată şi usturoiul zdrobit. După 2-3 minute, se pun sucul de roşii şi supa. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă 15-20 de minute, amestecând din când în când, până ce sosul scade şi carnea e gătită. Se asezonează după gust cu sare, piper şi rozmarin. Pentru sosul bechamel, se încinge untul într-o tigaie, se adaugă făina, apoi laptele călduţ, puţin câte puţin, amestecând continuu, până se obţine un sos cremos şi uniform. Se adaugă nucşoara, apoi sare şi piper după gust. La final se încorporează parmezanul. Foile de lasagna se fierb 1-2 minute în apă cu sare, se trec prin apă rece, apoi se pun pe un platou (nesuprapuse) să se usuce. Se unge o tavă cu unt şi se presară pesmet. Se aşază straturi alternante de foi de lasagna, sos bechamel, sos bolognese şi parmezan ras. Pe ultimul strat din foi se întinde un strat subţire de bechamel, se presară parmezan şi se pun câteva bucăţele de unt. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 20 de minute. Se îndepărtează folia şi se mai lasă încă 5-10 minute, ca să se rumenească.
Sfaturi utile
- Nu uita să-i strecori în caserolă tacâmuri (preferabil de unică folosinţă), şerveţele şi o sticluţă cu apă plată.
- Nu-i da în fiecare zi acelaşi fel de mâncare, fiindcă se va plictisi.
- Nu-i pune la el mâncăruri cu sos, care trebuie încălzite şi care i-ar putea curge în ghiozdan.
- La desert, optează pentru fructe, biscuiţi de casă sau chec. Trebuie să fie ceva care se mănâncă uşor, fără creme sau aluaturi sfărâmicioase.
- Învaţă-l că este foarte important să se spele pe mâini înainte de a mânca.