„Desigur, dacă există astfel de cazuri, acestea sunt investigate și persoana mobilizată fără motiv va fi trimisă acasă”, a spus Kartapolov, la o conferință de presă organizată cu voluntarii „Rusia Unită” la Sankt Petersburg.
Fost ofițer de armată, Kartapolov, 58 de ani, a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării și a condus Direcția Principală Militaro-Politică a Forțelor Armate Ruse. El a comandat Districtul Militar de Vest (2015 -2016, 2017-2018). Deține gradul de general colonel din 2015. În prezent este deputat al Dumei de Stat, ales în toamna trecută, și conduce Comitetul de Apărare.
Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie, „mobilizarea parțială”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că unele convocări au fost făcute din greșeală, spunând că greșelile sunt corectate de guvernatorii regionali și de Ministerul Apărării.
Cel mai cunoscut e cazul de la Habarovsk, unde jumătate dintre mobilizații s-au întors acasă, iar comisarul militar care le-a trimis ordinele a fost demis.
Guvernatorul regiunii Omsk a vorbit despre cazurile de transmitere a citațiilor bolnavilor de cancer și studenților.
Tribunalul i-a dat dreptate unui finanțist care fusese mobilizat
Pe 20 octombrie, un tribunal din Sankt Petersburg a recunoscut pentru prima dată o decizie a comisiei de mobilizare ca fiind ilegală.
Instanța a dat curs cererii lui Alexei Racev, angajat al unei organizații care are legătură cu funcționarea infrastructurii financiare. Prin lege, el nu ar fi trebuit să nu fie mobilizat.
Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că Moscova intenționează să înroleze doar 300.000 de oameni.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA