Premierul a făcut acest anunț în timpul unui discurs în fața comisiei de secetă din Mogadishu, la patru zile după ce președintele țării, Mohamed Abdullahi Farmajo, a decretat seceta drept un dezastru naţional.
Bilanțul morțiilor cuprinde victime din zona rurală din sud-vestul Somaliei, regiunea Bay, unde s-a înregistrat cea mai severă secetă. Nu se știe câte persoane au decedat și în celălalte zone ale țării.
Grupurile umanitare se tem că în curând va urma o foamete de proporţii, în prezent 6,2 milioane de oameni descurcându-se de pe o zi pe alta în ce priveşte hrana.
Presa locală a relatat că în oraşul Awdinle, una din zonele afectate, s-au înregistrat zeci de decese din cauza holerei. Boala se răspândeşte adesea din cauza lipsei de apă potabilă curată.. Seceta din Somalia a fost amplificată şi de fenomenul meteorologic El nino, care a afectat estul şi sudul Africii. Un alt efect al secetei, pe lângă lipsa de mâncare, este deshidratarea care ucide animalele domestice, corpurile acestora rămânând veştejite pe drumuri.
Ultima foamete care a afectat Somalia a avut loc între 2010 şi 2012 şi a luat viaţa a 260.000 de oameni. Împreună cu Nigeria, Sudanul de Sud şi Yemen, Somalia face parte din ţările clasate sub riscul de foamete extremă conform Naţiunilor Unite.