Statele Unite și alte puteri occidentale au continuat să evacueze cetățenii lor și unii dintre angajații lor afgani. Un singur român a fost evacuat azi-noapte din Kabul cu avionul trimis de MApN, în condițiile în care ceilalți nu au putut ajunge la aeroport.
În timp ce situația în Kabul a fost în general calmă de la intrarea duminică a forțelor talibane după o săptămână de progrese uimitoare în toată țara, aeroportul a fost cuprins de haos, după ce numeroase persoane s-au îngrămădit să iasă din capitala afgană.
Doisprezece persoane au fost ucise în aeroport și în jurul acestuia începând de duminică, au declarat un oficial NATO și un taliban. Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a spus oficialul taliban.
„Nu vrem să rănim pe nimeni la aeroport”, a spus oficialul taliban, care a refuzat să fie identificat.
Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate începând de duminică, a declarat un oficial de securitate occidental. Armata americană este responsabilă de aeroport, în timp ce luptătorii talibani patrulează în afara perimetrului său zidit și îngrădit.
Miercuri, martorii au spus că talibani înarmați au împiedicat oamenii să intre în complexul aeroportului.
„Este un dezastru complet. Talibanii trageau în aer, împingeau oamenii, îi loveau cu AK-47”, a spus o persoană care încerca să intre miercuri în aeroport.
Un oficial taliban a spus că comandanții și soldații au tras în aer pentru a dispersa mulțimea. Situația a fost mai calmă joi, au spus martorii.
În baza unui pact negociat anul trecut de administrația fostului președinte Donald Trump, Statele Unite au fost de acord să își retragă forțele în schimbul unei garanții talibane că nu vor lăsa Afganistanul să fie folosit pentru a lansa atacuri teroriste. Talibanii au fost de asemenea de acord să nu atace soldații străini care părăsesc țara.
Președintele Joe Biden a declarat că forțele americane vor rămâne până la finalizarea evacuării americanilor, chiar dacă acest lucru ar însemna să rămână peste termenul limită pentru retragere, 31 august.
Talibanii au adoptat un discurs moderat, spunând că s-au schimbat de la guvernarea din 1996-2001, când au restricționat sever drepturile femeilor, au organizat execuții publice și au aruncat în aer statuile budiste antice.
Ei spun acum că vor pace, nu se vor răzbuna împotriva foștilor adversari și ar respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice, dar există îndoieli serioase cu privire la garanțiile lor.