UPDATE – 25 februarie, ora 17.50: Numărul persoanelor decedate în India după ce au consumat alcool contaminat a crescut, au anunţat luni autorităţile locale, bilanţul ajungând la 151 de morţi. 92 de persoane au decedat în districtul Golaghat, iar alte 59 şi-au pierdut viaţa în districtul Jorhat.
Aproape 250 de persoane se aflau internate în spitalele locale, iar starea a peste 20 de pacienţi era gravă, potrivit autorităţilor, citate de Agerpres.
Victimele, mare parte dintre acestea muncitori pe o plantaţie de ceai din două districte din statul nord-estic Assam, s-au îmbolnăvit după ce au consumat, joi seara, băuturi alcoolice amestecate cu metanol.
Băuturile alcoolice ieftine, contrafăcute, conţin de multe ori metanol, substanţă chimică letală care a fost descoperită în corpul unora dintre victime.
Un număr de 44 de suspecţi asociaţi comerţului ilegal cu băuturi alcoolice au fost arestate şi aproximativ 30.000 de litri de alcool toxic au fost confiscate sau distruse de poliţie.
Organizaţiile societăţii civile au acuzat poliţia şi departamentul însărcinat cu accizele de neglijenţă şi complicitate la afaceri ilegale, susţinând că acest tip de comerţ a continuat în ciuda plângerilor repetate. Decesele provocate de alcoolul contrafăcut au loc frecvent în India, unde multe persoane nu-şi permit achiziţionarea băuturilor verificate din comerţ.
La începutul acestei luni, peste 100 de persoane au murit în urma consumului de alcool contaminat în două state din nordul Indiei, Uttarakhand şi Uttar Pradesh.
200 de persoane au decedat în statul Odisha, în anul 1992, iar 180 au murit în Bengalul de vest în 2011, după ce au consumat alcool contrafăcut, acestea fiind unele dintre cele mai grave cazuri de acest gen din India.
Noul bilanţ al tragediei din India se bazează pe rapoartele provenite de la trei spitale din estul statului Assam. Autorităţile au estimat sâmbătă numărul de morţi la 84.
„Avem încă peste 170 de persoane internate în spitale, iar alţi pacienţi sunt aduşi din regiuni apropiate. Unii au dezvoltat complicaţii la două zile după ce au consumat alcoolul”, a spus ministrul Sănătăţii din Assam, Himanta Biswa Sarma, pentru Reuters.
”Am trimis mostre pentru analiza medico-legală pentru a stabili care sunt ingredientele folosite în aceste băuturi contrafăcute care au dus la moartea unui număr atât de mare de oameni”, a adăugat oficialul.
În Assam, producţia şi consumul de alcool contrafăcut se întâlneşte, de obicei, în regiunea plantaţiilor de ceai, unde este băut de lucrătorii cu venituri mici.
Există 10 distilerii diferite care produc alcoolul contrafăcut care ajunge apoi la plantaţiile de ceai şi în alte regiuni, a spus Mrinal Saikia, un ales local din partidul Bharatiya Janata, aflat la conducere în statul Assam şi în India.
Ingredientul principal folosit în băutura contrafăcută a fost furnizat de o persoană dintr-o regiune învecinată, a spus acesta, adăugând că este posibil ca circa 1.500 de persoane să fi băut joi din acest lot de alcool.
Autoritățile anchetează în prezent cele 16 persoane arestate, în încercarea de a afla sursa şi identitatea persoanele implicate în furnizarea acestui lot toxic de alcool.
Acesta este al doilea incident de această natură în ultimele două săptămâni. Decesele cauzate de alcoolul produs ilegal, denumit de localnici rachiu sau lichior de țară, sunt frecvente în India. La începutul lunii februarie a anului 2019, cel puţin 100 de persoane au murit în două state din India după ce au băut alcool contrafăcut. În anul 2011, 172 de persoane au murit din aceeași cauză în statul Bengalul de Vest, situat în estul Indiei.
Foto: EPA
Viorica Dăncilă, ignorată de Frans Timmermans la congresul PES de la Madrid – VIDEO
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!