Atacul asupra orașului Gimbi a fost legat de luptele dintre forțele guvernamentale și OLA, potrivit unui comunicat al Comisiei Etiopiene pentru Drepturile Omului (EHRC). EHRC a declarat luni pentru CNN că, în urma atacului, „zeci de oameni au căzut victime, satele au fost distruse și comunități întregi traumatizate”.
Un ofițer de poliție locală a declarat pentru CNN sub protecția anonimatului că atacul a avut loc sâmbătă în apropiere de Tole, un sat din Gimbi, majoritatea victimelor aparținând grupului etnic Amhara. „Atacul a venit la câteva zile după ce au avut loc în zonă lupte grele între forțele de securitate guvernamentale și OLA”, a declarat ofițerul local de poliție.
Supraviețuitorii i-au spus ofițerului de poliție că atacul a început în momentul în care membrii OLA au încercat să treacă prin sat, dar acest lucru le-a fost interzis de către civilii din localitate, unii dintre ei înarmați.
Un locuitor din Tole, care a vorbit doar sub protecția anonimatului de teama represaliilor, a spus că i-a văzut pe rebelii OLA mergând pe un drum principal sâmbătă dimineața, înainte de a se dispersa spre satele învecinate. Forțele guvernamentale, care au fost văzute în Tole la începutul săptămânii, au părăsit zona cu câteva zile înainte de atac, a adăugat el.
Ofițerul de poliție a spus că au fost trimiși oameni la fața locului duminică pentru a prelua și îngropa cadavrele, în timp ce forțele federale au securizat zona. „Rezidenții încă cer asistență imediată din cauza problemelor de securitate din regiune”, a mai transmis ofițerul de poliție.
Guvernul regional din Oromia a acuzat, de asemenea, OLA că atacă civili după ce „a fost incapabil să reziste atacurilor forțelor de securitate” și a promis că va intensifica atacurile asupra grupului, potrivit unui comunicat publicat duminică.
Prim-ministrul Abiy a spus că „atacurile asupra civililor nevinovați și distrugerea mijloacelor de trai de către forțele ilegale și neregulate sunt inacceptabile”.
Șeful EHRC, Daniel Bekele, a cerut autorităților să „asigure măsurile necesare pentru protecția civililor” și „să găsească o soluție de durată la problemă”, într-o declarație a comisiei duminică.
OLA, care anul trecut s-a aliniat cu forțele rebele din Tigray împotriva guvernului federal al Etiopiei în conflictul prelungit al țării, a negat toate acuzațiile. Purtătorul de cuvânt al OLA, Odaa Tarbii, a declarat duminică că „regimul” premierului Etiopiei Abiy Ahmed „condamnă din nou OLA pentru atrocitățile comise de propriii luptători în retragere”.
Etiopia este o națiune diversă din punct de vedere etnic și religios, cu aproximativ 110 milioane de oameni care vorbesc numeroase limbi. Cele două grupuri etnice mari, oromo și amhara, reprezintă mai mult de 60% din populație.
FOTO: EPA