Cuprins:
Delfinii morți făceau parte din specia Azov, cea mai vulnerabilă
Majoritatea cetaceelor au murit în primele 10 zile de la dezastru, după cum a raportat Centrul de Salvare a Delfinilor „Delfa”.
„De la accident, am înregistrat 61 de cetacee moarte, dintre care 32 au murit după 15 decembrie. Decesele sunt cel mai probabil legate de scurgerea de petrol. Restul muriseră înainte de urgență”, se arată în comunicat.
Se observă că majoritatea acestor delfini au murit în primele 10 zile de la dezastru, iar trupurile lor sunt aduse la mal de valurile mării. Majoritatea delfinilor morți aparțineau speciei Azov, care au fost întotdeauna cele mai vulnerabile cetacee.
Dead dolphins washing up on the shores in the Black Sea due to the Russian made eco-disaster from corrupt oil shipping. pic.twitter.com/lBxLqkUJFa
— Kvist (@kvistp) December 22, 2024
Poluare cu petrol în Crimeea, au avut de suferit și păsările
Pe 3 ianuarie, a fost înregistrată poluare cu petrol în Crimeea ocupată temporar, la Capul Opuk și la intrarea în Golful Balaklava.
Pe 15 decembrie, petrolierele rusești Volgoneft-212 și Volgoneft-239 s-au scufundat în strâmtoarea Kerci. Drept urmare, peste 4.000 de tone de petrol s-au scurs în Marea Neagră.
După cum a raportat Ukrinform mai devreme, dezastrul cauzat de accidentul navelor cisterne poate duce la un număr mare de decese între speciile care populează Marea Neagră. În prezent, toate păsările salvate în Crimeea sunt luate la adăpost în Parcul Leului Taigan, unde nu sunt condiții condiții pentru refacerea lor completă.