UPDATE ora 15:14: Cel puțin 65 de oameni au fost uciși în incendiile din Algeria, potrivit televiziunii de stat, citată de Sky News.
Până acum, autoritățile au anunțat că 42 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 25 de soldați.
Premierul Ayman Benabderrahmane a anunțat că Guvernul a solicitat ajutorul comunității internaționale și poartă discuții cu state partenere pentru trimiterea unor avioane de stingere a incendiilor, întrucât regiunea care este cea mai afectată nu dispune de astfel de aparate de zbor.
Zeci de incendii sunt active în prezent în Kabyle și în alte părți ale țării, armata fiind trimisă să evacueze locuitorii din calea flăcărilor. Focul a distrus păduri, livezi de măslini și a ucis vitele și păsările din gospodării.
În regiunea Kabyle, aflată la 100 de kilometri de capitala țării, se află mai multe sate izolare, unde accesul la surse de apă este limitat. 50 de incendii au izbucnit simultan în mai multe localități. Unii săteni au fugit de amenințarea flăcărilor, în timp ce alții au ales să se lupte cu incendiile folosind găleți cu apă, ramuri de copaci și alte instrumente rudimentare.
Ajuns
marți în regiune, ministrul internelor, Kamel
Beldjoud, a
acuzat că incendiile au fost provocate, fără a da mai multe
detalii despre posibilii autori.
„Doar mâinile criminale pot sta în spatele izbucnirii simultane a aproximativ 50 de incendii în mai multe localități”, a spus oficialul, potrivit sursei citate.
Și
alte regiuni din nordul țării sunt afectate de incendii.
Printre victime se numără un bărbat în vârstă de 80 de ani, care și-a pierdut viața în timp ce încerca să-și salveze vitele, în regiunea Setif.
În
același timp, 25 de soldați au murit în timpul intervențiilor din
zonele Bejaiea și Tizi Ouzou, considerate epicentrul incendiilor.
Într-un mesaj transmis pe Twitter, președintele Abdelmadjid Tebboune a vorbit despre faptul că militarii au murit „ca niște martiri, în timp ce au salvat aproximativ 100 de oameni”.
„Este o dramă pentru umanitate, pentru natură”
O femeie în vârstă de 92 de ani, care locuiește într-o zonă muntoasă din Kabyle, a spus că imaginile pe care le-a văzut luni seară semănau cu „sfârșitul lumii”.
„Ne-a fost frică. Întregul deal s-a transformat într-o torță”, a declarat Fatima Aoudia pentru Associated Press, comparând situația de acum cu bombardamentele trupelor franceze din timpul războiului de independență din Algeria, care s-a încheiat în 1962.
„Au
ars pădurile. Este o parte din mine care a dispărut. Este o dramă
pentru umanitate, pentru natură. Este un dezastru”,
a mai spus femeia.
Specialiștii din domeniul climei spun că nu există nicio îndoială că fenomenele extreme precum valurile de caniculă, seceta, incendiile, inundațiile și furtunile sunt o consecință a schimbărilor climatice.
Grecia, Turcia, Italia, Statele Unite ale Americii și regiunea rusă Siberia se confruntă în această perioadă cu incendii violente de vegetație, alimentate de temperaturile extrem de ridicate.
Foto: Profimedia