UPDATE ora 19:00. 51 de persoane au murit, conform celui mai recent bilanţ transmis de Parchetul General al Ucrainei. Șeful regiunii Poltava, Philip Pronin, a raportat că 219 persoane au fost rănite.

UPDATE ora 18:20. În urma unui atac cu rachete asupra Institutului militar de comunicații din Poltava, 49 de persoane au fost ucise și 219 au fost rănite, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Dmitri Lazutkin, într-o emisiune televizată. Potrivit lui Lazutkin, eforturile de căutare și salvare continuă. El a precizat că la instituție nu au avut loc activități în timpul atacului.

„După datele noastre, cursurile se țineau la instituție. Alarma a început la ora 9:08, toată lumea s-a îndreptat spre adăpost, la câteva minute după alarmă s-au auzit explozii. Nu a existat nicio paradă sau orice alt eveniment în timpul atacului aerian”, a adăugat el.

Anterior, șeful administrației militare regionale Poltava, Philip Pronin, a anunţat că începând de miercuri au fost declarate trei zile de doliu pentru victime.

UPDATE ora 17:00. În urma atacurilor cu rachete rusești asupra unei instituții de învățământ și a unui spital, 47 de persoane au fost ucise și cel puțin 206 au fost rănite, a anunţat prima doamnă Olena Zelenska.

„Sincerele mele condoleanțe familiilor celor uciși și răniți în atacul cu rachete rusești asupra Poltava. Aceasta este o tragedie teribilă pentru întreaga Ucraină”, a transmis Zelenska.

***

Ştirea iniţială. Preşedintele Volodimir Zelenski a precizat, într-o înregistrare video, că forțele ruse au lansat două rachete balistice, care au avariat o clădire a Institutului militar de comunicații şi un spital din apropiere. El a adăugat că a ordonat o anchetă completă și rapidă asupra circumstanțelor atacului.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, atacul a avut loc într-un interval de timp scurt între declanşarea alertei aeriene şi sosirea celor două rachete, scrie News.ro.

„Ei au surprins oamenii în timp ce evacuau către un adăpost subteran”, potrivit ministerului.

„Mulţumită muncii coordonate a salvatorilor şi medicilor, 25 de persoane au fost salvate, dintre care 11 au fost scoase dintre dărâmături. Salvatorii îşi continuă în prezent munca”, anunţă ministerul.

Bloggeri militari ucraineni scriu că rachetele au ţintit o ceremonie militară oficială în aer liber.

„Rusia va fi cu siguranță trasă la răspundere pentru acest atac”, a declarat Zelenski, pe aplicația de mesagerie Telegram.

El și-a repetat apelurile pentru mai multe sisteme de apărare aeriană occidentale și a îndemnat aliații să permită ca armele lor cu rază lungă de acțiune să fie utilizate pentru lovituri în teritoriul rusesc, pentru a proteja Ucraina.

„Continuăm să le spunem tuturor celor din lume care au puterea de a opri această teroare: sistemele de apărare aeriană și rachetele sunt necesare în Ucraina, nu într-un depozit undeva. Atacurile cu rază lungă de acțiune care ne pot proteja de teroarea rusă sunt necesare acum, nu ceva mai târziu. Din păcate, fiecare zi de întârziere înseamnă pierderi de vieți omenești”, a spus Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News