Biroul național de gestionare a riscurilor și a catastrofelor (BNGRC) a declarat că Enawo a provocat alunecări de teren în nord-estul insulei ceea ce a forțat 110.000 de oameni să-și părăsească casele. Toto dată, cel puțin 183 de oameni au fost răniți.
Ciclonul a adus ploi puternice, iar vântul a bătut cu o viteză de 225 de kilometri pe oră, având echivalentul unui uragan de categoria 4.
JOHANNESBURG —
Madagascar's government says the death toll from #CycloneEnawo has risen to at least 50, with 20 people missing. pic.twitter.com/HaF5TMuPmx— Breaking News (@1SourceNewsUSA) 12 martie 2017
Oficialii susțin că nu știu exact cât de mari sunt pargubele, întrucât sistemul de telecomunicații nu mai funcționează și nu pot lua contact cu comunitățiile rurale. Ciclonul l-e distrus si economia. Regiunea Sava, unde se produce jumătatea din cantitatea de vanilie din întreaga lume, a fost grav afectată.
Bilanțul oficial precedent menționa doar 4 morți și circa 10.000 de persoane strămutate.
Format în Oceanul Indian, ciclonul a lovit marți, la prânz, coasta nord-estică a Madagascarului, în regiunea Antalaha.
Ulterior, ciclonul a afectat capitala Antananarivo, situată în centrul insulei, înainte de a fi reclasificat ca „depresiune tropicală” de către serviciile meteorologice locale și de a părăsi apoi teritoriul insulei.
Potrivit Crucii Roșii, Enawo este cel mai puternic ciclon care a lovit Madagascarul de la ciclonul Giovanna, în 2012. În acel an, trecerea ciclonului Giovanna și a furtunii tropicale Irina s-a soldat cu 112 de morți și 90.000 de sinistrați.
Contact re-established! Flooded streets of #Maroantsetra after cyclone #Enawo pic.twitter.com/2FIJP9YC2T
— Medair Madagascar (@Medair_MDG) 8 martie 2017