UPDATE ora 22.10. ISIS a revendicat atacul în care au murit cel puțin 50 de persoane, scrie BBC. Filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic a anunţat că un membru al grupării sunnite s-a aruncat în aer în interiorul unei moschei din oraşul Kunduz.
Zalmai Alokzai, un om de afaceri local care s-a dus la un spital pentru a verifica dacă medicii au nevoie de donații de sânge, a descris scene haotice.
„Ambulanțele se întorceau la locul incidentului pentru a transporta morții”, a declarat el pentru agenția de știri AFP.
Moscheea era folosită de minoritatea șiită. Nicio grupare nu a revendicat atacul, dar extremiști suniți, inclusiv o grupare locală afiliată Statului Islamic, au țintit în trecut minoritatea șiită.
Deși atentatul nu a fost revendicat, acest atac poartă toate semnele distinctive ale ISIS-K, grupul care a vizat aeroportul Kabul într-un dublu atac sinucigaș devastator în august, relatează BBC.
ISIS-K, afiliatul regional afgan al grupului Stat Islamic care se opune violent guvernului taliban, a efectuat recent mai multe bombardamente, mare parte în estul țării.
Gruparea a vizat în mod repetat minoritatea șiită din Afganistan în trecut, atacatori sinucigași lovind moschei, cluburi sportive și școli. În ultimele săptămâni, ISIS-K a intensificat, de asemenea, o campanie de atacuri împotriva talibanilor.
ISIS-L a vizat duminică o înmormântare la care au participat mai mulți lideri talibani în Kabul și au existat o serie de atacuri de dimensiuni mai mici în provinciile din est, Nangarhar și Kunar, unde ISIS-K își stabilise în trecut sediul.
Atacul de vineri, dacă a fost efectuat de ISIS-K, ar marca o extindere sumbră a activităților grupării în nordul țării. Talibanii spun că au arestat zeci de membri ai grupării și au ucis persoane asociate, dar public au minimizat amenințarea pe care o reprezintă ISIS-K.
Mulți afgani sperau că preluarea puterii de către talibani va aduce cel puțin o epocă mai pașnică, chiar dacă autoritară. Dar ISIS-K reprezintă o amenințare semnificativă la adresa promisiunii talibanilor de a îmbunătăți securitatea.
Talibanii au preluat controlul în Afganistan în timp ce forțele străine s-au retras din țară în august, în urma unui acord între SUA și talibani, la două decenii după ce forțele americane au îndepărtat talibanii de la putere în 2001 pentru că adăpostea gruparea teroristă Al Qaeda.