Până în prezent, au fost confirmate 780 de cazuri de infectare cu variola maimuței în 27 de state în care virusul nu era prezent anteriot. Virusul se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc în acele zone.

Ţările non-endemice în care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variola maimuţei au fost raportate – câte unul de fiecare dată – în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în ţările non-endemice, spre deosebire de cele endemice unde, în șapte statele africane au fost înregistrate 66 de decese în decursul primelor cinci luni ale anului 2022.

„Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”, au declarat specialiştii de la OMS într-un raport care a actualizat situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

Cu toate acestea, specialiștii au ales să nu crească nivelul de risc, el fiind catalogat drept moderat.

„OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice”, au adăugat experţii de la OMS.

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.

Într-un interviu pentru Libertatea, medicul infecționist Adrian Marinescu a îndemnat la calm și a subliniat că nu există în prezent riscul unei epidemii. Spre deosebire de variola umană care a provocat ravagii secolul trecut, variola maimuței nu prezintă un risc ridicat. „E mare diferența. Acolo mortalitatea era mult mai mare și au fost situații cu totul speciale. Transmiterea se făcea ușor. Avem condiții diferite cu cazuri izolate și de cele mai multe forme ușoare”, explică medicul.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News