Încăierarea a izbucnit după de un deputat de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator, la putere), Alpay Ozalan, i-a dat un pumn deputatului din opoziţie Ahmet Sik, în timp ce acesta din urmă critica Guvernul cu privire la deputatul deţinut, Can Atalay, relatează News.ro.
Alţi deputaţi au intervenit atunci şi au provocat o încăierare violentă între zeci de membri ai Parlamentului – timp de aproape o jumătate de oră.
Picături de sânge pe podea
Cel puţin doi deputaţi din opoziţie – un ales de la Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi o aleasă de la Partidul Egalităţii şi Democraţiei Popoarelor (DEM, prokurd) – au fost răniţi uşor după ce au fost loviţi la ochi.
Alţi deputaţi din AKP l-au bătut pe deputatul din opoziţie Ahmet Sik, în timp ce era căzut la podea, a văzut un jurnalist AFP aflat la faţa locului.
Picături de sânge se aflau pe podea, a constat AFP.
„Îmi este ruşine că am fost martorul acestei situaţii. Îl invit pe preşedintele Parlamentului să-i convoace imediat pe şefii grupurtilor tuturor partidelor politice la o reuniune”, a declarat liderul CHP, principalul partid de opoziţie, Ozgur Ozel.
„Deputaţii AKP, care nu recunosc legea şi nu aplică hotărârile Curţii Constituţionale, transformă Parlamentul într-o arenă a violenţei, nu cunosc nicio limită în vandalismul lor. Condamnăm ferm această agresiune”, a declarat, la rândul său, partidul prokurd DEM.
Sesiunea a fost suspendată
Sesiunea parlamentară, în care hotărârea Curţii Constituţionale privind restituirea mandatului lui Can Atalay, care urma să fie analizată, a fost suspendată.
Ales în mai 2023 pe când se afla închisoare, mandatul parlamentar i-a fost retras lui Atalay în ianuarie.
Un avocat ales în cadrul Partidului Muncitorilor din Turcia (TIP, stânga), el a fost condamnat în aprilie 2022 la 18 ani de închisoare, după ce a fost acuzat că a încercat, împreună cu filantropul Osman Kavala – condamnat la închisoare pe viaţă -, să răstoarne Guvernul în 2013, printr-un val de manifestaţii fără precedent.
Deputatul din provincia Hatay (sud), care respinge aceste acuzaţii, se află de mai multe luni în centrul unei bătălii judiciare între două dintre cele mai înalte jurisdicţii din Turcia.
Erdogan a vorbit despre „acumulare de erori”
Curtea Constituţională a dispus – în două rânduri – eliberarea alesului, în vârstă de 47 de ani, argumentând că dreptul acestuia la „libertate” şi la „siguranţă individuală” şi cel de a fi „ales şi de a desfăşura activităţi politice” au fost „violate”.
Avizele Curţii Constituţionale, emise în octombrie, au fost contestate de către Curtea de Casaţie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat atunci partea acesteia din urmă şi a acuzat Curtea Constituţională „de acumulare de erori”.
FOTO: Captură video