Banii alocați de autorități pentru capitalul de lucru al firmelor afectate de pandemie s-au terminat după doar 6 minute și 27 de secunde, iar suma de 350 de milioane de euro a ajuns doar pentru 4.567 de firme, arată o analiză a portalului financiar Termene.ro, citat de Asociația Europeană a Tinerilor Antreprenori (AETI).
Circa 22.000 de firme au aplicat pentru program, însă Virgil Popescu – ministrul economiei – a anunțat miercuri seara în ședința de Guvern că doar aproximativ cinci mii dintre acestea vor beneficia de fonduri.
Startul s-a dat online, pe 22 octombrie, la ora 10:00. Câteva minute mai târziu, fondurile erau epuizate.
Acest lucru este posibil deoarece fondurile sunt acordate în ordinea depunerii , pe baza principiului “primul venit, primul servit”.
Ulterior, premierul Ludovic Orban a cerut suplimentarea sumelor, iar Marcel Boloș – ministrul fondurilor europene – a declarat că este posibilă acordarea a încă 500 de milioane de euro, astfel încât să poată accesa sume toate firmele care au depus aplicații.
În Occident s-au dat 35.000 de euro de firmă, România dă 150.000
Cu toate acestea, oamenii de afaceri nu sunt mulțumiți.
George Velcea, președintele AETI, spune că statul nu trebuia să acorde sume maxime de 150.000 de euro pentru fiecare firmă, ci de cel mult 35.000 de euro, așa cum au acordat alte state occidentale, precum Spania, Italia, Germania sau Franța. Motivul: astfel, banii ar fi ajuns la mai multe firme.
“Înainte de a da drumul la măsură am cerut plafonarea la 35.000 de euro. Ei au stat cu programul vreme de trei luni. Este incompetență și rea-voință‟, a declarat Velcea pentru Libertatea.
De pe o zi pe alta
Acesta mai acuză că programul a fost lansat în consultare publică de Ministerul Economiei în ziua de 14 septembrie, în condițiile în care data de 15 septembrie era ultima în care firmele mai puteau lua certificate de urgență. Iar fără acestea nu au putut aplica pentru a primi granturi pentru capital de lucru.
Mulți nu au luat certificatul de urgență pentru că nu aveau ce face cu el
George Velcea, președintele Asociației Europene a Tinerilor Antreprenori:
Apoi, deodată, au avut nevoie, dar nu mai aveau când să îl obțină, iar Guvernul nu a prelungit termenul, acuză antreprenorul.
Certificatele de urgență au fost emise de către Ministerul Economiei, începând cu luna aprilie, tuturor firmelor care au fost închise din cauza pandemiei sau care au consemnat scăderea vânzărilor cu cel puțin 25%. Aceste certificate se obțin doar la cerere, nu se emit automat.
Firmele au putut astfel să le ceară vreme de mai multe luni, fiind folosite pentru alte facilități oferite până acum de autorități, precum amânarea ratelor la credite sau pentru aplicarea clauzei de forță majoră.
Totuși, firmele care nu au accesat aceste facilități s-au trezit în fața faptului împlinit, constatând că au doar o zi la dispoziție să obțină certificatul de urgență dacă vor să acceseze granturile europene.
“Cu siguranță se pot găsi bani, mai trebuie voință politică‟, spune Velcea.
Piedici și la granturile pentru microfirme
De asemenea, acesta spune că au existat piedici și în cazul acordării de granturi de 2.000 de euro pentru microfirmele fără angajați.
Dacă în privința capitalului de lucru, banii s-au terminat în 6 minute, în cazul microgranturilor, doar jumătate din bugetul alocat, de 100 de milioane de euro, a fost accesat.
Antreprenorii s-au plâns și aici că exista o condiție care limita aplicarea, mai exact ca firmele să aibă o cifră de afaceri de cel puțin 5.000 de euro anual.
Virgil Popescu, ministrul economiei, a anunțat pe Facebook redeschiderea apelului pentru accesarea acestor ajutoare. De asemenea, oficialul a spus că se analizează scăderea cifrei de afaceri necesare pentru firmele înființate în anul 2019.
Antrepreorii spun însă că au existat și alte probleme, respectiv nu au fost incluse ca fiind eligibile decât o parte din codurile CAEN ale companiilor care ar fi putut solicita aceste sume.
Vor transparență la programul de investiții
Acum, oamenii de afaceri cer transparență pentru următorul program care va fi lansat, cel pentru investiții. Aceștia vor publicarea din timp a grilei de punctaj.
“De altfel, solicităm transparență în momentul lansării măsurii 3 (granturile pentru investiții – 50.000-200.000 de euro). Solicităm publicarea grilei finale de punctaj și a datei exacte când va fi lansată depunerea proiectelor cu minimum 30 de zile înainte, nu pe repede-înainte, cu 2-3 zile înainte, timp în care antreprenorii nu au cum să se pregătească pentru depunerea aplicației”, a declarat, într-un comunicat George Velcea, președintele AETI.
Programul Startup Nation, promis și amânat de un an
Acesta acuză și faptul că Guvernul Orban a tot promis de un an relansarea programului Startup Nation, de data aceasta sub sumele de Star-Tech Inovation.
Numai că, în realitate, acesta nu a mai fost pornit deloc.
“Nu cred că vor să îl lanseze, pentru că fostul Guvern PSD se confundă cu acest program Startup Nation”, spune Velcea.