În urmă cu o săptămână Poliția Română a descoperit mii de tone de azotat de amoniu care erau depozitate ilegal în mai multe depozite din țară. În urma verificărilor au fost găsite 8.500 de tone de azotat de amoniu.
Este vorba de o cantitate de trei ori mai mare față de cele 2.750 de tone care au provocat mega-explozia din Beirut care a avut loc pe 4 august și în care au murit 170 de oameni.
Euronews a scris despre miile de tone de azotat de amoniu care erau ținute ilegal și în condiții periculoase în mai multe depozite din țară.
În urma verificărilor care au avut loc pe parcursul a trei zile, polițiștii au făcut nu mai puțin de 51 de controale și au fost constatate 11 infracțiuni, iar mai multe companii sunt anchetate penal, fiind suspectate de neglijență și pentru că au gestionat greșit materialele periculoase.
Cea mai mare cantitate a fost descoperită în depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea, ce avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare și activitați de servicii anexe transporturilor pe apă.
Doar de aici au fost ridicate 5.000 de tone de azotat de amoniu. Asta, în timp ce în porturile Dunării Brăila și Galați, au fost găsite 30 de tone de azotat de amoniu, care erau depozitate în condiții nesigure.
Într-un alt caz, poliția a constatat că 368 de tone sunt ținute într-o fermă în lumina directă a soarelui.
Într-un comunicat, transmis la sfârșitul săptămânii trecute de Administrația Porturilor Maritime se specific faptul că 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în prezent în portul din Marea Neagră, Constanța, cel mai mare port al României. Aceasta este de zece ori mai mare decât cea care a provocat explozia din Beirut.
Reprezentanții instituției au spus că materialul periculos este păstrat în depozite certificate, iar operatorii care manipulează și transport substanțele periculoase respectă un protocol aprobat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al României.
România este un important importator de azotat de amoniu, care atunci când este amestecat cu alte substanțe chimice poate fi utilizat ca îngrășământ în agricultură. Compusul chimic trebuie depozitat în condiții stricte, în cantități limitate, la temperaturi reci și ferit de lumina directă a soarelui.
Euronews scrie și despre tragicul eveniment care a avut loc în 2004 la Mihăilești, din județul Buzău, în care un camion încărcat cu substanța chimică a explodat, iar 18 oameni au murit, iar alți 13 au fost răniți grav.
În 2004, un camion încărcat cu substanța chimică a luat foc și a explodat în Mihăilești, județul Buzău, România, omorând 18 și rănind 13.