Liderul regimului de la Kiev o să aibă discuții cu liderii din Regatul Unit, Germania, Italia și Franța. Zelenski încearcă să primească ajutor militar suplimentar pentru războiul pe care îl duce împotriva Rusiei.
Planul inițial era total diferit. Acum, Zelenski are întâlniri separate cu liderii europeni
Inițial, planul prevăzut era cu totul altul. Joe Biden urma să fie în acest sfârșit de săptămână la baza aeriană Ramstein, din Germania. Astfel, Volodimir Zelenski putea să discute cu toți liderii la aceeași masă. Planurile au fost date peste cap de uraganul Milton. Iar acum, pentru că întrunirea nu mai are loc, Zelenski a preferat să aibă întâlniri separate cu omologii decât să renunțe la acest moment care poate fi favorabil Ucrainei. Mai ales că alegerile care bat la ușă în Statele Unite pot schimba situația ucrainenilor.
Președintele ucrainean a început la Londra, unde și-a prezentat planul premierului Keir Starmer și șefului NATO, Mark Rutte. Politico notează că Zelenski ar fi susținut că planul „urmărește să creeze condițiile potrivite pentru un sfârșit just al războiului… Ucraina poate negocia doar de pe o poziție puternică”.
Una dintre cele mai importante cerințe pe care Zelenski dorește să le obțină este aceea ca Ucraina să poată folosi arme care să lovească în plin Rusia, în interiorul teritoriului. Cererea a fost blocată în acest moment de SUA. „Din punct de vedere juridic, acest lucru este posibil, deoarece Ucrainei i se permite să își folosească armele, dacă acestea pot lovi ținte din Rusia, cu condiția ca aceste ținte să reprezinte o amenințare pentru Ucraina”, a spus Mark Rutte.
Zelenski s-a întâlnit joi cu Emmanuel Macron, iar seara a ajuns la Roma, unde s-a văzut cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. Vineri, după micul-dejun cu Papa, Zelenski va merge la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz, cel mai mare susținător militar al Ucrainei după SUA.
Care sunt cele cinci cerințe ale lui Zelenski față de liderii Europei
Zelenski dorește să primească nu doar promisiuni, ci și acțiuni care să ofere un angajament al puterilor europene față de aderarea Ucrainei la NATO. Aceasta este singura formă, în viziunea regimului de la Kiev, prin care Rusia nu mai poate deschide focul împotriva Ucrainei.
Andri Iermak, șeful biroului lui Zelenski, a declarat recent că o invitație pentru Ucraina de a adera la alianța de apărare face parte din planul de victorie. A cerut, de asemenea, ca europenii să ignore amenințările Rusiei, care susține că un astfel de demers ar escalada tensiunile și conflictul.
Deși NATO a declarat că Ucraina este pe cale să se alăture într-o zi, șansele sunt foarte mici ca acest lucru să se întâmple curând. SUA și Germania sunt în fruntea grupului care nu dorește cooptarea Ucrainei în NATO.
Kievul s-a apucat să semneze 20 de acorduri bilaterale de securitate cu diverși aliați, menite să creeze legături de securitate mai strânse. Cu toate astea, ele nu oferă siguranța pe care o oferă integrarea în NATO.
Vrea implicarea României și a Poloniei cu sistemele defensive de apărare aeriană
Polonia și România sunt trecute de Zelenski ca factori importanți în planul său pe care îl pune pe masă în discuțiile cu liderii Europei. Președintele Ucrainei vrea protecție din partea aliaților occidentali aflați în apropierea frontului ucrainean.
Zelenski dorește și speră să obțină o implicare a României și a Poloniei cu sistemele de apărare aeriană. Țara noastră ar trebui, conform planului schițat de Zelenski, să doboare dronele și rachetele rusești care străbat vestul Ucrainei.
În timp ce aliații europeni refuză să aprobe această cerere, pentru a nu intra în conflict direct cu Rusia, Ucraina susține că în Israel, SUA îi sprijină folosind sistemul defensiv. Kievul solicită „aceeași determinare” în protejarea Ucrainei „de atacurile cu rachete și drone rusești”.
Ucraina vrea acceptul să lovească în plin Rusia
Așa cum a făcut și la întâlnirea cu Starmer și Rutte, Zelenski face presiuni constante pentru o regândire a restricțiilor la care este supusă Ucraina. Liderul de la Kiev dorește să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme donate. În ciuda sprijinului verbal acordat de Rutte, capitalele se tem că permiterea atacurilor în adâncime ar putea declanșa un război mai amplu sau chiar un răspuns nuclear rusesc.
Zelenski vrea să obțină rachetele Taurus din Germania
SUA, Regatul Unit, Franța și Italia au livrat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, dar cantități limitate. Germania a refuzat cu fermitate să permită trimiterea rachetelor sale de croazieră puternice Taurus.
Chiar dacă liderii europeni au făcut presiuni la rândul lor ca Germania să își trimită rachetele Taurus pe frontul din Ucraina, Scholz s-a menținut ferm pe poziții și a refuzat categoric. Acum, Zelenski speră să îi schimbe optica liderului politic german.
Se dezvoltă industria de armament în Ucraina?
Ultimul punct de pe agenda lui Zelenski, dar nu cel mai lipsit de importanță, e stimularea investițiilor în industria de armament de pe teritoriul ucrainean. Astfel, atât economia, cât și resursele de muniție și armament ar înflori în Ucraina. Și nu ar mai fi nevoie să apeleze la aliații pe care regimul de la Kiev i-a caracterizat ca fiind „timizi”.
Companii de apărare precum Rheinmetall, Nammo și Saab și-au făcut planurile de producție locală pentru artilerie și vehicule blindate. Danemarca, Lituania și Canada plasează, de asemenea, comenzi directe către companiile ucrainene. Zelenski a declarat luni că planul este de a insista asupra acestei probleme în timpul reuniunii de sâmbătă de la Ramstein.