Primarul Mihai Chirica a fost pus vineri, 4 februarie, sub control judiciar de către procurorii DNA pentru 60 de zile, timp în care nu poate exercita funcția. DNA îl acuză de fals în cazul construcției unui imobil din oraș. Conform procurorilor, primarul „ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași”.
Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal. Potrivit presei locale, autorizația a fost emisă pentru o construcție cu parter și un etaj, iar în prezent, aceasta are parter, patru etaje și o mansardă.
Mai există patru alte dosare care vizează acțiuni ilegale petrecute la nivelul Primăriei Iași. Unul este și trimis în judecată deja, primarul Iașiului fiind incriminat direct, în altul este acuzat de abuz în serviciu, dar nu este încă prezentat judecătorilor, în timp ce cercetările în alte două dosare se desfășoară in rem – asupra faptei, nu asupra persoanelor.
Dosarul Skoda – mașini cumpărate pentru Primărie, prin Poliția Locală
Unul dintre dosarele actualului primar al Iașiului datează încă din 2015. Atunci, DNA Iași a făcut primele audieri într-un dosar cu prejudiciu de peste 500.000 de lei. Mihai Chirica, la momentul respectiv viceprimar, este acuzat alături de fostul primar Gheorghe Nichita și alți trei funcționari publici că au eludat legea pentru a achiziționa patru autoturisme marca Skoda.
Fapta s-a petrecut în 2013, când era în vigoare o lege din 2009 dată de Guvernul Boc: autoritățile publice nu aveau voie să cumpere în leasing autoturisme noi. Conform procurorilor, Primăria Iași a ascuns destinația mașinilor făcând solicitarea și licitația pentru Poliția Locală. Ulterior, însă, mașinile au fost folosite de către personalul primăriei. O altă neregulă identificată de către procurori viza caietul de sarcini pentru licitație: toate caracteristicile indicau posibilitatea de a achiziționa o singură marcă și un singur producător.
Au fost astfel încheiate nelegal patru contracte de leasing operațional pentru trei autoturisme Skoda Octavia și unul pentru o Skoda Superb.
Alături de Gheorghe Nichita și Mihai Chirica, în dosar au fost trimiși în judecată Dumitru Tomorug, care a fost la momentul respectiv director tehnic la Primăria Iași, Doina Florescu, care a condus serviciul juridic, și Constantin Chișcă, care coordona serviciul administrativ al municipalității.
Dosarul Zoiosu – o pensiune devenită bloc
Un alt dosar în care este implicat Mihai Chirica vizează o speță mai complexă, din 2016. Inițial a fost cercetat pentru „omisiunea sesizării”, ulterior s-a schimbat încadrarea la „abuz în serviciu”, dar procurorii nu au finalizat încă ancheta pentru a trimite dosarul în judecată.
„Am dat o declarație cu privire la aplicarea Legii 140 din 2014, în care eu mi-am declinat calitatea de autoritate. Această lege spune că primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene, primarul general al Capitalei nu semnează pentru conținut, ci doar în calitate de autoritate”, a declarat primarul Mihai Chirica după audierile din decembrie 2021.
În luna aprilie 2021, procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat 24 de percheziții domiciliare în Iași și București, într-un dosar de înșelăciune cu un teren ce aparține Primăriei Iași, în care sunt implicați avocați, notari și funcționari publici. Aceștia au explicat că, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iași, pe care au construit un bloc de locuințe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ două milioane de lei.
Este vorba de un teren aflat pe strada Sărărie din municipiul Iași, într-o zonă în plină dezvoltare a orașului, care ar fi fost cedat de administrația locală familiei Asimionesei, care deține și publicația locală „Bună Ziua Iași”. În primă fază, aceștia s-au obligat să construiască o pensiune care are și sediu de birouri.
Ulterior, însă, pe locul respectiv a fost ridicat un bloc de apartamente, care au fost vândute, individual, clienților.
În acest dosar sunt cercetați patronul cotidianului „Bună Ziua Iași”, Claudiu Asimionesei, un inspector din cadrul Primăriei, Victor Gavriluță, cel care era arhitect-șef al orașului la momentul respectiv, Alexandru Mustiață, și notarul Răzvan Ionuț Costin.
La scurt timp după perchezițiile efectuate de DIICOT în acest dosar, Mihai Chirica a anunțat că se suspendă din toate funcțiile de conducere din PNL.
Șine de tramvai reutilizate în proiecte europene
„Ziarul de Iași” a scris în mai 2021 că procurorii DNA București reiau o anchetă penală într-un dosar în care au fost verificate mai multe proiecte europene derulate la Iași în perioada 2007-2014. Atunci, Mihai Chirica era viceprimar al orașului Iași. La reluarea anchetei sunt vizate proiectele europene desfășurate pe axa Est-Vest, iar presa locală l-a denumit „dosarul traverselor”.
Cel mai mare scandal din cadrul acestor proiecte europene reclamate a fost că pentru refacerea unei căi de rulare a tramvaielor în Iași au fost folosite șinele vechi pe post de traverse. Aici, cercetările sunt încă in rem, primarul nu are o calitate oficială în momentul de față.
Un schimb de terenuri în defavoarea administrației locale
Tot procurorii DNA București au descins în iunie 2021 la Primăria Municipiului Iași, pentru a efectua cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție din 2019. Verificarea a vizat modalitatea de realizare a unui schimb de terenuri și este făcută în urma unei reclamații.
Presa locală scrie că în cauză s-ar cerceta aspecte cu privire la un schimb de terenuri efectuat în 2019, la scurt timp după ce Mihai Chirica a intrat în PNL. Atunci, municipalitatea a oferit, cu aprobarea Consiliului Local, un teren situat în zona din Iași – Cicoarei-Miroslava, o zonă care se dezvolta din punct de vedere imobiliar, contra unui alt teren aflat în preajma Cimitirului Eternitatea.
Terenul cedat are circa 3.400 de metri pătrați și este evaluat la peste 200.000 de euro, în timp ce terenul luat în primire de Primărie are 1.300 de metri pătrați cu o valoare de piață mult mai mică. Schimbul de terenuri a survenit după ce Consiliul Local Iași îl respinsese în alte trei tentative din trecut.
La momentul respectiv, primarul Mihai Chirica a declarat presei că el nu este vizat direct de această investigație și că nu are nicio calitate în dosar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro