Manifestațiile au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice pe care o traversează Cuba de la căderea Uniunii Sovietice, vechiul său aliat, precum și a creșterii numărului de cazuri de COVID-19.
Furia oamenilor are legătură cu lipsa produselor de bază, limitarea libertăților civile și modul în care autoritățile ai gestionat criza sanitară.
În 2020, economia cubaneză, controlată în cea mai mare parte de stat, a scăzut cu 11%, acesta fiind cel mai mare declin din ultimii 30 de ani. În același timp, țara a fost puternic afectată de pandemie și de sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii.
Acum, oamenii au ieșit în stradă să ceară un program mai rapid de vaccinare anti-COVID, după ce Cuba a raportat duminică aproape 7.000 de cazuri zilnice și 47 de decese asociate COVID-19.
Manifestațiile au început în orașul San Antonio de los Baños, la sud-vest de Havana, dar s-au răspândit apoi în toată țara. Protestatarii care au mărșăluit pe străzile capitalei au cerut în cor demisia președintelui Miguel Díaz-Canel.
„Nu mai putem suporta. Nu există mâncare, nu există medicamente, nu există libertate. Nu ne lasă să trăim. Suntem deja obosiți”, a declarat un protestatar pentru jurnaliștii de la BBC.
Jeep-uri militare de apărare cu mitraliere fost trimise la Havana, iar polițiștii au rămas pe străzi chiar și după ce protestatarii s-au retras la ora 21:00, din cauza restricțiilor de circulație impuse pe fondul pandemiei.
Protests in Havana a short while ago. pic.twitter.com/MroSj9fPWM
— Patrick Oppmann CNN (@CNN_Oppmann) July 11, 2021
Președintele cubanez susține că protestele sunt o provocare a SUA
În același timp, mii de susținători ai guvernului au fost mobilizați după ce președintele cubanez a apărut într-o intervenție televizată cerându-le „să apere revoluția”, referindu-se la revolta din 1959, care a marcat începutul deceniilor de guvernare comunistă.
Președintele Miguel Díaz-Canel a declarat că protestele au fost o provocare a mercenarilor angajați de SUA pentru a destabiliza țara.
Țara insulară cu 11 milioane de locuitori a fost scena mai multor proteste în ultimul an, dar nicina dintre manifestații nu a fost de amploarea celei din acest sfârșit de săptămână.
Este voba despre cele mai mari proteste antiguvernamentale din vara anului 1994 și până acum, a explicat Michael Bustamante, profesor asistent de istorie latino-americană la Universitatea Internațională din Florida, citat de Reuters.
„Doar că, acum, nu au fost limitate la capitală, nici măcar nu au început de acolo, se pare”, a adăugat Bustamante.
Cubanezii, vaccinați cu seruri locale
1,7 milioane de cubanezi au fost vaccinați anti-COVID-19 până acum, iar obiectivul autorităților este acela de a imuniza întreaga populație până la finalul acestui an cu seruri produse în țară.
În acest moment, cercetătorii cubanezi lucrează la cinci tipuri de ser împotriva coronavirusului, dintre care două vaccinuri se află în faza studiilor clinice: Abdala şi Soberana 2.
Abdala, care urmează să primească aprobarea autorităților din Cuba, nu este autorizat încă de Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, serul este administrat încă din luna mai, în zonele cu foarte multe cazuri de COVID-19.
Foto: EPA