1. Poartă haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă;
  2. Încalţă pantofi fără orificii sau decupaje; papucii şi sandalele sunt excluse;
  3. Spală imediat hainele pe care le-ai purtat la iarbă verde şi apoi calcă-le;
  4. Inspectează-ţi cu atenţie corpul când te întorci acasă. Căpuşele se pot fixa oriunde, fără a provoca disconfort la ataşare sau la scurt timp, când sug sângele gazdei;
  5. Ţine insectele la distanţă folosind substanţe speciale: pulverizează pe haine Permetrin (55,26 de lei) şi aplică pe piele Deet unguent/spray (58 de lei).

A ajuns la spital de la o muşcătură

Din cauza unei căpuşe, Laurenţia Tiron, o tânără de 22 de ani, din Galaţi, a ajuns pe mâna medicilor. “M-a muşcat de spate, dar nu am simţit nimic. Abia pe seară am avut mâncărimi în zonă, iar când m-am uitat, am văzut o căpuşă şi am mers la spital”, a povestit fata. Medicii recomandă să nu încercaţi să smulgeţi singuri insecta pentru că, dacă locul nu este dezinfectat bine, pot apărea complicaţii.

Şase români cu boala Lyme

În ultimele zile, şase pacienţi au fost internaţi în spitalele din Sibiu şi Suceava, fiind diagnosticaţi cu boala Lyme, declanşată de muşcătura de căpuşă. Simptomele cel mai des întâlnite sunt febra, oboseala, cefaleea şi eritemul. Deoarece aceste simptome sunt întâlnite şi în numeroase alte boli, trebuie făcut un examen diferenţial înainte de a pune un diagnostic.

Campanie de informare la ţară

Autorităţile sanitare şi sanitar-veterinare au demarat o campanie de informare în zonele rurale din România cu privire la efectele muşcăturilor de căpuşe, riscuri şi metode de îndepărtare a acestora. Astfel, oamenii care au animale în ogradă află cum să se protejeze de aceste insecte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News