Libertatea vă prezintă cele mai bune laptopuri și tablete pentru aceste activități.

Înainte de a cumpără orice fel de dispozitiv electronic, trebuie să știți care sunt drepturile pe care le aveți, spune Sorin Mierlea – președintele asociației INFOCONS, care luptă pentru drepturile consumatorilor.

Acesta a făcut o listă cu sfaturi la ce trebuie să fim atenți:

  • Indiferent de produs, acesta trebuie să aibă marcajul CE, care înseamnă că este realizat pentru a fi folosit în Europa.
  • Garanția este de 2 ani cel puțin, nu 6 luni, nu 1 an.
  • Fiți atenți la ce voltaj merge și ce încărcător au. Unele produse vin cu încărcătoare pentru China sau Marea Britanie. Produsele trebuie să meargă la 230 V și să aibă priză clasică.
  • Încercați să cumpărați produse cu filtre de protecție pentru ochi, pentru a nu ajunge mai târziu cu copiii la oftalmolog.
  • Produsele electronice trebuie să aibă meniu în limba română, la fel și manualele.
  • Verificați dimensiunea și fiți atenți la conexiunea de internet. Puteți intra pe site-ul ANCOM pentru a verifica viteza internetului din zona în care locuiți.
  • În cazul tabletelor, verificați indicatorul SAR, care prezintă radiațiile emise.
  • Păstrați bonul fiscal în caz că produsul se defectează, pentru a-l putea duce la service.

Laptopuri pentru școală

Laptopul ideal nu există, însă pentru a fi cât mai util la școală trebuie să îndeplinească o serie de criterii:

  • să fie cât mai puternice
  • să fie cât mai ieftine, dar nu atât de ieftine cât să se blocheze des
  • să aibă sistemul de operare Windows, pentru a nu exista un stres suplimentar legat de instalarea acestuia acasă
  • să nu fie foarte grele, astfel încât să poată fi purtate relativ ușor.

Dell Inspiron 3583 (1.949 lei)

Este varianta cea mai ieftină, are specificații potrivite pentru elevii de școală primară, însă dezavantajul său îl constituie faptul că are 2 kilograme. Pe de altă parte, laptopurile care să fie atât bune, cât și usoare, sunt mult mai scumpe.

Are ecran de 15,6 inchi cu rezoluție 1920 x 1080 pixeli, vine cu 4 GB de memorie RAM și 128 GB pentru stocarea internă.

Procesorul este Intel Pentium Gold 5405U.

Costă 1.949 lei la Flanco.

Lenovo IdeaPad 3 (2.099 lei)

Vine cu un procesor Intel Celeron 5205U, are doar 4 GB de memorie RAM și 256 GB pentru stocare. Are un ecran de 15,6 inchi și rezoluție de 1366 x 768 pixeli.

Cântărește 1,7 kilograme, fiind mai ușor decât modelul Dell.

Poate fi folosit tot de către copiii din ciclul primar. Pentru clase mai mari este necesar un dispozitiv mai puternic.

Costă 2.099 lei la eMAG.

Asus M509DA-EJ347T (2.399 lei)

Are un procesor AMD Ryzen 3, ecran cu o diagonală de 15,6 inchi și rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și vine cu 8 GB pentru memorie RAM și 256 GB de stocare.

De partea video se ocupă AMD Radeon Graphics și are toate porturile necesare, respectiv USB, USB-C, HDMI, mufă audio și slot de card MicroSD.

Cântărește tot 1,7 kilograme.

Costă 2.399 lei la Media Galaxy.

Huawei MateBook D15 2020 (2.499 lei)

Arată ca un MacBook și este mai bine construit decât celelalte două, dar costă mai mult.

Laptopul construit de chinezii de la Huawei vine cu procesor AMD Ryzen 5, 8 GB de memorie RAM pentru a rula mai multe aplicații simultan și 256 GB SSD pentru stocare.

Ecranul este de 15,6 inchi, este IPS – astfel că are unghiuri mai bune de vizionare – și are rezolutie Full HD, adică 1920 x 1080 pixeli.

Cântărește 1,53 kilograme. Are și cititor de amprentă pentru o securizare mai bună.

Costă 2.499 lei și se găsește la eMAG, Altex, Media Galaxy.

Important! Trebuie să instalați o serie de programe

Aceste laptopuri vor veni cu Windows instalat, însă pentru a putea fi folosite trebuie conectate la internet, fie prin fir, fie prin WiFi.

De asemenea, în funcție de cerințele educaționale, acestea mai pot necesita alte programe.

În loc de Microsoft Office, care este vândut contra cost de către Microsoft, pot fi instalate Open Office și Libre Office sau poate fi folosită suita Google Docs, toate acestea fiind gratuite.

De asemenea, pe orice calculator desktop sau laptop aveți nevoie neapărat de instalarea unui antivirus!

Cele mai utile tablete

În cazul tabletelor, situația este mai complicată. Dacă la nivelul laptopurilor există mulți producători, de la Lenovo la Asus, Acer, HP, Dell, Apple, în cazul tabletelor oferta nu este prea variată.

Tabletele au mai multe dimensiuni, de la 7 și 8 inchi până la 10 sau chiar 12 inchi.

De asemenea, unele pot fi folosite cu o serie de tastaturi, în vreme ce altele nu au astfel de accesorii. Ca și în cazul laptopurilor, cu cât au ecrane mai mari și memorie mai multă, cu atât sunt mai utile.

În cazul în care tableta este utilizată în mediul rural, este important ca aceasta să aibă propria conexiune de net, astfel că este necesar să aibă un slot de cartelă SIM.

În cazul învățatului în mediul urban pot fi folosite și tablete care au doar conexiune Wi-Fi.

Vonino Xavy G8 (479 lei)

Tableta Vonino are un ecran de doar 8 inchi, cu rezoluție 1200 x 800 pixeli. Are un procesor cu patru nuclee Mediatek, 2 GB de memorie RAM si 16 GB pentru stocare. De asemenea, există posibilitatea extinderii capacității de stocare cu un card MicroSD de până la 128 GB.

Vine cu Android 10 și are conexiune 4G, astfel că poate fi folosită și în locuințe unde nu există internet tras până la acest moment. Acest lucru înseamnă însă că trebuie să cumpărați o cartelă SIM cu internet sau să faceți un abonament cu trafic de net.

Bateria este de 4.000 mAh. Camera frontală are doar 2 megapixeli, iar cea din spate are doar 3,2 megapixeli.

Vine cu slot de căști dacă e necesar ca cel mic să nu deranjeze alte persoane când participă la lecții. Dispozitivul cântărește 315 grame.

Costă 479 de lei la eMAG.

Huawei MediaPad T3 10 (549 lei)

Are un ecran de 10 inchi, procesor cu patru nuclee, 2 GB de memorie RAM și 16 GB de stocare internă.

Ecranul are o rezoluție de 1200 x 800 pixeli. Procesorul este destul de lent, fiind vorba de un Qualcomm Snapdragon 425, dar este îndeajuns pentru sarcini de bază și mai puțin pentru jocuri.

Nu beneficiază de conexiune 4G, dar are Wi-Fi, astfel că se poate lega la o rețea wireless. Acest lucru înseamnă că poate fi folosită acolo unde există rețele Wi-Fi, cum e cazul majortății locuințelor urbane.

Tableta are Android, iar magazinul de aplicații Google Play este funcțional, astfel că puteți descărca aplicații Google.

Din cauza sancțiunilor SUA, modelele mai noi de la Huawei nu mai au această capabilitate.

Bateria este de 4.800 mAh. Gadgetul are 460 de grame.

Costă 549 lei. Există și o variantă 4G, iar prețul acesteia este de 699 lei.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (949 lei)

Aceasta este versiunea din anul 2019 a tabletei. Are un ecran de 10,1 inchi cu rezoluție de 1900 x 1200 pixeli.

Are 2 GB de memorie RAM, 32 GB pentru stocare și slot MicroSD pentru extinderea capacității de stocare.

În privința consxiunilor, are atât Wi-Fi, cât și conexiune 4G.

Procesorul este un Samsung Exynos cu opt nuclee, iar bateria este de 6.150 mAh. Tableta are 470 de grame.

În spate se află o cameră de 8 megapixeli, iar cea din față are 5 megapixeli.

Dispozitivul este disponibil în mai multe culori: argintiu, auriu și negru.

Sistemul de operare este Android 9. Costă 949 lei.

Atenție la internet și la programe

Aceste tablete au deja sistem de operare și magazinul de aplicații Google Play. Pentru a fi folosite pentru școală acestea mai necesită instalarea unor aplicații, precum Google Docs.

Pentru a descărca aplicații, aceste tablete necesită internet: variantele Wi-Fi trebuie conectate la o rețea wireless pentru a putea fi folosite, iar cele 4G trebuie să aibă abonamente sau cartele SIM cu trafic de internet.

În fine, este recomandat ca acestea să fie și protejate. Mai exact, ar fi bine să cumpărați și huse de protecție pentru ele, pentru a nu fi zgâriate ușor.

Tablete de top vs dispozitive hibrid

Există și tablete mai performante și cu accesorii mai bune, precum tastaturi speciale și stylus. Este cazul tabletelor iPad de la Apple. Acestea au însă prețuri de pornire de la 1.790 lei, așa că la astfel de prețuri este mai util un laptop clasic.

De asemenea, există și dispozitive hibrid, 2 în 1, care sunt atât laptop, cât și tabletă.

Un astfel de exemplu este Kruger&Matz KM1087, care este de fapt o tabletă cu Windows la care se atașează o tastatură. Are 10,1 inchi, 4 GB de memorie RAM și 64 GB pentru stocare internă. Prețul este de 1.187 lei și include și tastatura.

Produse similare se mai găsesc și de la companii precum Allview, Prestigio, Acer etc.

Chromebook-urile, o soluție ieftină

În fine, alte opțiuni sunt chromebook-urile. Acestea arată ca laptopurile obișnuite, dar principala lor caracteristică este faptul că rulează Chrome OS, adică nu pot rula programe de Windows. De regulă, sunt mai ieftine și mai ușoare decât laptopurile clasice cu Windows.

Dacă pentru școală copilul nu are nevoie neapărat de programe Windows, atunci puteți achiziționa un chromebook. Majoritatea pot descărca aplicații Android, iar altele pot folosi aplicații web. Principalii producători sunt Asus, Acer, Lenovo și HP.

Un astfel de produs este Asus ChromeBook C223NA, care costă 1.300 de lei la PC Garage. Gadgetul are doar 11,1 inchi pentru diagonala ecranului, vine cu un procesor Intel Celeron N3350 , are 4 GB de memorie RAM și doar 32 GB pentru stocare internă. Dispozitivul cântărește doar un kilogram.

 
 

Urmărește-ne pe Google News