Cu cremă de lămâie
Ingrediente: pentru blat – 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, 5 linguri de făină, un plic de praf de copt, coajă rasă de lămâie, esență de vanilie; pentru crema de lămâie – 3 gălbenușuri, 100 g zahăr pudră, o lingură de făină, 250 ml lapte, 125 g brânză mascarpone, 200 ml frișcă lichidă, un plic de zahăr vanilat, zeamă și coajă rasă de lămâie.
Preparare: pentru blat, se mixează albușurile spumă tare, apoi se adaugă zahărul, treptat, până se obține o bezea lucioasă. Gălbenușurile se mixează cu uleiul, esența de vanilie și coaja de lămâie, se toarnă peste albușuri și se încorporează ușor, aerisit, cu o spatulă. Se încorporează și făina, amestecată în prealabil, cu praful de copt. Se toarnă compoziția într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt, și se bagă în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute. Se lasă la răcit fără a îndepărta hârtia de copt.
Pentru cremă, se mixează gălbenușurile cu zahărul și făina. Se adaugă laptele, puțin câte puțin, și se amestecă bine cu un tel, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Se așază vasul pe foc mic și se fierbe compoziția, dar fără să dea în clocot, până se îngroașă ca o budincă. Atenție, trebuie să amesteci încontinuu! Odată îngroșată crema, se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se încorporează în ea brânza mascarpone. Separat, se mixează frișca lichidă cu zahărul vanilat până se obține o spumă consistentă, care se încorporează în crema de mascarpone. Se adaugă apoi câteva linguri de zeamă de lămâie și coajă rasă, după gust. Lichidul din cremă va fi absorbit de blat, astfel că acesta nu mai necesită însiropare. Se asamblează tortul, clasic: foaie, cremă, iar foaie, iar cremă și se dă la frigider.
Cu brânză și morcovi
Ingrediente: pentru blat – 625 g făină, 250 ml ulei, 500 g zahăr, 4 ouă, 5 ml vanilie, 750 g morcovi rași și scurși, două lingurițe de praf de copt, două lingurițe de scorțișoară, un praf de sare; pentru cremă – 625 g zahăr pudră, 125 g unt moale, 250 g cremă de brânză, 5 ml esență de vanilie; pentru ornat – miez de nucă sfărâmat.
Preparare: pentru blat, se amestecă separat ingredientele uscate și cele umede – uleiul, zahărul, ouăle, vanilia. Se combină cele două compoziții și se adaugă morcovii rași. Se toarnă aluatul obținut într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt, și se coace în jur de 50 de minute.
Pentru cremă, se mixează untul moale (la temperatura camerei) cu brânza și apoi se adaugă puțin câte puțin zahărul și vanilia. Se continuă mixare până la obținerea unei creme spumoase.
Blatul se taie în două, se umple cu jumătate din cantitatea din cremă, iar cu restul se îmbracă. Se ornează cu nucă măcinată mare și se dă la rece pentru cel puțin 4 ore.
Cu jeleu de căpșune și cremă delicioasă de lapte și vanilie
Ingrediente: pentru blat – 7 ouă, un praf de sare, 14 linguri de zahăr, 7 linguri de ulei, 10 linguri cu vârf de făină, un plic de praf de copt, un plic de zahăr vanilat; pentru sirop – 150 g zahăr, 700 ml apă; pentru crema de lapte – 250 g zahăr, două linguri cu vârf de făină, două linguri cu vârf de amidon, esență de vanilie, 500 ml lapte, 500 ml frișcă lichid; pentru jeleul de căpșune – 600 g căpșune, 100 g zahăr, 5 g gelatină, 50 ml apă rece; căpșune pentru ornat.
Preparare: pentru blat, albușurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se mixează cu zahărul și zahărul vanilat până devin lucioase ca o bezea. Se adaugă gălbenușurile și uleiul și se omogenizează. Se pun făina (treptat) și praful de copt și se amestecă ușor, aerisit, cu o spatulă. Se toarnă compoziția într-o tavă detașabilă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptor până se rumenește ușor.
Pentru sirop, se caramelizează zahărul, amestecând continuu, apoi se adaugă apă și se lasă să fiarbă până se topește tot caramelul. După aceea, se lasă să se răcească.
Pentru crema de lapte, se pune pe foc o cratiță cu apă. Se amestecă laptele, zahărul, făina, amidonul, esența de vanilie și se pun la fiert pe baie de abur până se îngroașă. Se lasă să se răcească, apoi se bate frișca și se încorporează în cremă.
Pentru jeleu, se spală căpșunele și li se îndepărtează codițele, apoi se fierb cu zahărul până încep să se prindă de vas. Se lasă să se răcorească, după care se mărunțesc cu blenderul sau robotul de bucătărie. Se prepară gelatina conform instrucțiunilor, cu apă rece, apoi se amestecă bine cu jeleul de căpșune.
Se taie blatul în trei părți egale, se însiropează fiecare foaie în parte și se asamblează astfel: foaie, jeleu, cremă albă, iar foaie, iar jeleu, iar cremă. Se ornează cu căpșune proaspetele și se ține la rece câteva ore.
Cu ciocolată
Ingrediente: pentru blat – 8 ouă, 8 linguri de zahăr, un vârf de cuțit de sare, 5 linguri de făină, 3 linguri de cacao; pentru cremă – 450 g ciocolată menaj, 200 ml frișcă lichidă, esență de rom, două linguri de cacao; pentru sirop – apă, zahăr și vanilie.
Preparare: se bat albușurile spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul și se mixează până se topește. Se adaugă treptat gălbenușurile, făina și cacaua, amestecând ușor, de jos în sus, să nu se lase compoziția. Se toarnă într-o formă de tort unsă și tapetată și se dă la cuptor pentru 45 de minute.
Se pune frișca lichidă într-un vas, pe baie de aburi, și când este fierbinte (nu trebuie să fiarbă), se ia de pe foc și se adaugă 350 g ciocolată rasă, esența de rom și cacaua. Se amestecă până se topește ciocolata și se dă la rece. Siropul se face simplu, fierbând zahăr în apă (cam 5 linguri mari la 1 litru de apă) până scade la jumătate și adăugând esența după ce se răcește. Blatul se taie în trei, se însiropează și se asamblează: foaie, cremă, iar foaie, iar cremă. Se topește ciocolata rămasă în trei linguri de apă și se glazurează tortul, apoi se dă la rece.
Tortul cu ciocolată nu e doar delicios, ci și sănătos! Conform cercetătorilor, ciocolata reduce riscul de boli cardiace.