Pe locul al doilea sunt mecanicii auto și pe trei tehnicienii în turism, mai arată datele din Harta interactivă a învățământului profesional și tehnic.
Însă cea mai interesantă situație este cea ca tehnicienilor ecologi, produși în masă de către școli, în condițiile în care sunt doar 16 firme care au asemenea angajați, notează edupedu.ro.
Harta interactivă a învățământului profesional și tehnic (IPT) din România pune față în față, pentru prima dată, calificările elevilor și companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificări.
Pe hartă este și distribuția firmelor în țară, cu detalii legate de numărul total de angajați și domeniul principal de activitate.
1 – Tehnician în activități economice
Revenind la calificări, primul loc este ocupat de viitori tehnicieni în activități economice, cu 39.042 de elevi. Această calificare repezintă un procent mai mare decât dublul oricărei alte calificări în învățământul profesional și tehnic din România.
Ocupațiile din nomenclatorul COR ce pot fi practicate cu această meserie sunt, potrivit ministerului Educației:
- Agent de schimb
- Calculator devize
- Contabil
- Planificator
- Revizor gestiune
- Referent
- Operator ghiseu birouri de schimb
- Statistician
- Agent de asigurare
- Casier
- Agent fiscal
- Functionar economic
- Administrator financiar
- Facturist
Această specializare este predată acum în 274 de școli din 198 de localități din toate județele țării și București.
Iar numărul firmelor care au angajați cu această specializare, și care ar avea potențial nevoie de asemenea specialiști în continuare, este 113.528, potrivit platformei meserii.ro.
2 – Mecanic auto
Pentru a doua specializare, cea de mecanic auto, există 232 de școli care pregătesc elevi. Acestea sunt răspândite în toate județele, în 168 de localități.
Sunt în prezent 9.131 de firme care au angajați mecanici auto. Parcul auto al României era la finalul anului 2018 în creștere susținută.
Nevoia de mecanici poate fi explicată și prin faptul că circa 4 milioane de mașini din cele 8,1 erau mai vechi de 16 ani, potrivit datelor oficiale.
3 – Tehnician în turism
În ceea ce-i privește pe tehnicienii în turism, aceștia ocupă locul al treilea, în topul meseriilor cu cei mai mulți elevi aflați în pregătire în anul școlar 2018-2019.
176 de școli din 122 de localități au o astfel de calificare și în sectorul comercial sunt 1.929 de firme care au angajați cu asemenea calificare. Pe harta meseriilor se pot vedea și câteva „anomalii” în privința poziționării spațiale a școlilor care „produc” acești absolvenți, raportat la numărul firmelor din județ care ar putea atrage viitoarea forță de muncă.
În Medehinți, de exemplu, funcționează doar 4 firme de profil, dar sunt pregătiți 249 de elevi.
Potrivit standardului de pregatire profesională publicat de ministerul Educației cu această specializare de Tehnician în turism un absolvent poate profesa în următoarele ocupații:
- agent de turism
- agent de turism tour-operator
- agent de transport turistic intern
- agent de asistență turistică
- organizator activitate turistică (studii medii)
4 – Tehnician ecolog și protecția calității mediului
Cea de-a patra specializare ca număr de elevi este cea de „Tehnician ecolog și protecția calității mediului” care are 11.770 de elevi în formare acum.
Un număr foarte mare de elevi, ținând cont de faptul că există doar 16 firme în 12 județe care au nevoie de angajați cu această specializare.
Potrivit ministerului Educației ocupațiile care pot fi ocupate cu această specializare sunt:
- tehnician în protecția mediului (tehnician ecolog)
- auditor de mediu
- monitor mediul înconjurător
- responsabil de mediu
O explicație pentru numărul uriaș de elevi aflați în pregătire pentru această specializare ar putea fi locurile din ce în ce mai bine plătite din agențiile și direcțiile de mediu ale statului.
5 – Tehnician în gastronomie
A cincea cea mai întâlnită calificare este cea de „Tehnician în gastronomie” pentru care se pregătesc 10.219 de elevi în 127 de școli din 93 de localități. Există în România 15.575 de firme care au angajați cu o astfel de calificare.
FOTO: meserii.ro