În articol, psihologul și autorul Adam Grant a descris „lâncezirea” drept „copilul mijlociu neglijat al sănătății mintale” și „vidul dintre depresie și înflorire – absența bunăstării”. El a concluzionat: „Recunoscând că atât de mulți dintre noi lâncezim, putem începe să dăm glas disperării liniștite și să deschidem o cale de ieșire din vid”.

În retrospectiva de final de an, The New York Times subliniază că anul 2021 nu a fost unul ușor, iar lista cu cele mai citite 10 articolele ale anului ilustrează fix acest lucru, dar printre el se strecoară și momente de bucurie. Unele dintre aceste 10 povești au putut fi citite inclusiv pe Libertatea.

Locul 1 – „Lâncezirea”

Precum am menționat, cea mai citită știre a anului a fost despre acest sentiment cu care s-a confruntat mare parte din populația lumii în 2020 și 2021 din cauza pandemiei, dar pe care lumea nu a știut cum să-l definească.

„Nu a fost epuizare – încă mai aveam energie. Nu a fost depresie – nu ne simțeam fără speranță. Ne simțeam oarecum lipsiți de bucurie și fără scop. Se pare că există un nume pentru asta: lâncezire”, spune autorul celui mai citit articol al anului din cel mai cunoscut ziar la nivel mondial.

Locul 2 – Alec Baldwin și accidentul mortal de la filmare

„Lui Alec Baldwin i s-a spus că arma este sigură” – este titlul celui de-al doilea articol ca număr de cititori. Cu siguranță, accidentul de pe platoul de filmare al „Rust”, când Alec Baldwin a ucis-o accidental pe directoarea de imagine a filmului și l-a rănit pe regizor cu o armă de recuzită, a fost unul din evenimentele care au marcat 2021.

În acest articol, ziarul dezvăluie că un asistent de producția a țipat „pistol rece” când i-a înmânat arma cunoscutului actor – denumire conferită armamentul de recuzită care nu conține gloanțe reale. Ancheta avea să dezvăluie că realitatea nu era deloc precum a spus asistentul.

Locul 3 – Mike Pence s-a săturat de Donald Trump

Cel de-al treilea articol este la începutul anului din tumultuoasa perioadă a finalului de mandat al președintelui american Donald Trump. El dezvăluie relațiile tot mai tensionate dintre fostul președinte și vicepreședintele său, după revolta violentă de la Capitoliu a susținătorilor lui Trump care refuzau să admită că au pierdut alegerile.

„După patru ani de tăcere apăsătoare, despre care criticii spun că a permis cele mai proaste instincte ale președintelui, vicepreședintele nu a cedat presiunii și insultelor din partea șefului său”, dezvăluie autorii. Mike Pence a jucat un rol crucial în certificarea victoriei lui Joe Biden în Congres, după ce nu a cedat presiunilor lui Trump.

Locul 4 – Demisie după afirmații homofobe și misogine

În Statele Unite, scandalul din jurul lui Jon Grunde, antrenorul echipei de fotbal american Las Vegas Raiders, a fost urmărit cu atenție. El a fost nevoit să demisioneze după ce New York Times a scris despre remarcile homofobe și misogine făcute într-o serie de e-mailuri, scandal ce a urmat altor afirmații rasiste.

Demisia sa a fost o despărțire marcantă pentru NFL de un antrenor care a câștigat un Super Bowl, a fost analist de marcă la ESPN și s-a întors în NFL, în 2018, pentru a readuce gloria celor de la Raiders, pe care îi mai antrenase în trecut.

Locul 5 – Gruparea Proud Boys se întoarce împotriva lui Trump

Un nou articol despre finalul tulbure al mandatului președintelui Trump se află în primele cinci cele mai citite articole. Publicat chiar în ziua inaugurării noului președinte, el descrie cum membrii grupului de extremă dreapta „Proud Boys”, care s-au numărat printre cei mai convinși fani ai lui Donald Trump, îl numesc „slab”, deoarece mai mulți dintre ei au fost puși sub acuzare pentru că au luat cu asalt Capitoliul.

După alegerile prezidențiale de anul trecut, Proud Boys, un grup de extremă dreaptă, și-a declarat loialitatea nemuritoare față de președintele Trump. Ei aveau însă să fie dezamăgiți de cum și-a încheiat Trump mandatul, așteptând acțiuni radicale pentru a nu preda puterea.

Locul 6 – Divorțul lui Bill Gates și reputația sa îndoielnică

Unul dintre cele mai mediatizate evenimente mondene ale anului – divorțul dintre Bill și Melinda Gates – prinde locul șase în topul New York Times. Evenimentul a adus și numeroase semne de întrebare despre comportamentul fondatorului Microsoft și unul dintre cei mai bogați oameni ai ultimelor decenii.

În articolul de pe locul șase, ziarul arată că Melinda French Gates și-a exprimat îngrijorarea cu privire la relația soțului ei cu Jeffrey Epstein, un fost afacerist acuzat de hărțuiri sexuale și pedofilie, și despre o angajată care a vorbit despre relația pe care a avut-o cu multimiliardarul american.

Locul 7 – Harry Brant a murit la doar 24 de ani

„Harry Joseph Brant, o figură reprezentativă a noii generații, a fost găsit mort duminică la vârsta de 24 de ani” – anunță articolul New York Times. Cauza a fost o supradoză accidentală de medicamente eliberate pe bază de rețetă, a spus familia sa. Tânărul se luptase cu dependența de câțiva ani.

Fiul mai mic al lui Peter M. Brant, un anteprenor, editor și colecționar de artă, și al lui Stephanie Seymour, unul dintre supermodelele cele mai cunoscute, Harry Brant a devenit un nume important în showbizul american de la o vârstă fragedă.

Locul 8 – Facebook a picat

O știre care a generat multă vâlvă și în România se află pe locul opt și în clasamentul New York Times vorbește despre cele șase ore în care aplicațiile Facebook, redenumită acum Meta, au picat la nivel global. Acest eveniment, spune publicația americană, ilustrează „cât de dependentă a devenit lumea de o companie care este supusă unei examinări intense”.

Peste 3,5 miliarde de persoane din întreaga lume folosesc Facebook, Instagram, Messenger și WhatsApp pentru a comunica și cu prietenii și familia, pentru a distribui mesaje politice și pentru a-și extinde afacerile prin publicitate.

Locul 9 – Efecte secundare după vaccinarea cu Johnson & Johnson

Vaccinarea împotriva Covid-19 a fost un alt subiect care a marcat tot anul care se încheie. Printre temele principale se numără și riscul de efecte secundare care a divizat lumea. Despre astfel de efecte secundare vorbește și materialul din New York Times, care prinde locul 9 în acest clasament.

„Oficialii federali din domeniul sănătății au cerut oprirea utilizării vaccinului (n.r. – Johnson & Johnson) împotriva coronavirusului în timp ce studiază reacțiile grave care s-au dezvoltat la șase femei americane”. Campania cu acest vaccin a fost reluată la zece zile după ce studiile au arătat că cheagurile de sânge sunt un efect advers extrem de rar.

Locul 10 – Factură astronomică după o pană de curent

„Luminile lui au rămas aprinse în timpul furtunii din Texas. Acum, el datorează 16.752 de dolari” – este titlul poveștii care încheie clasamentul celor mai citite zece articole din New York Times.

„În timp ce milioane de texani tremurau în casele lor întunecate și reci în ultima săptămână, în timp ce o furtună de iarnă a devastat rețeaua electrică a statului și a înghețat producția de gaze naturale, cei care încă mai puteau aprinde lumina cu apăsarea unui comutator s-au simțit norocoși. Acum, mulți dintre ei plătesc un preț uriaș pentru asta”, arătau jurnaliștii. Situația lor a atras atenția autorităților, care au luat măsuri de sprijin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News