Una din localităţile cu nume ciudate este Spermezeu. Comuna din Bistriţa-Năsăud, atestată încă din anul 1456, adună la un loc opt sate în care îşi duc traiul câteva mii de oameni. Numele bizar al aşezării ar proveni dintr-un toponim maghiar, susţin istoricii. Bătrânii cred însă că Spermezeu ar veni de la expresia “sămânţă de zeu”, pentru că în acest loc au căzut cândva meteoriţi.
«La Mănăstirea Pătrunsa ajungi prin Cracii Doamnei, urcând pe Dealul Bucii!»
Ne mutăm în judeţul Vâlcea. Comuna Măciuca, în care sunt reunite opt sate, se află în sudestul judeţului. Numele locului se trage de la ciomagul folosit odinioară la război sau la vânătoare. Mai în glumă, mai în serios, sătenii îşi primesc musafirii cu o expresie care ar putea fi considerată şi o jignire: “Bine aţi venit în Măciuca noastră!”. Tot în Vâlcea găsim comuna Mădulari. Numele aşezării se trage de la descoperirea unor oseminte mari, pe care localnicii neştiutori, dar hâtri le-au botezat “mădulare”.
Cine se aventurează pe la periferia oraşului Râmnicu Vâlcea găseşte Lacul Căcăcioasa. Numele caraghios al apei se trage din vremurile în care toate dejecţiile din casele urbei olteneşti erau aruncate în acest lac. Cu timpul, lucrurile s-au schimbat, iar lacul a devenit raiul pescarilor din zonă.
Aproape de Călimăneşti, puteţi urca Dealul Bucii. Nimeni nu ştie de ce a primit un nume atât de caraghios, însă localnicii au profitat că în zonă se mai află satul Cracii Doamnei şi Schitul Pătrunsa şi au făcut un joc de cuvinte amuzant, pe care-l folosesc pentru a le da indicaţii turiştilor rătăciţi: “La Mănăstirea Pătrunsa ajungi prin Cracii Doamnei, urcând pe Dealul Bucii!”
Miroşi, când ajungi în Argeş
În judeţul Argeş se află “legendara” Cuca Măcăii, despre care unii oameni au impresia că s-ar afla la capătul lumii. În realitate, comuna e la nici 8 kilometri de unul din cele mai circulate drumuri naţionale, Piteşti- Râmnicu Vâlcea.
Povestea locului a-nceput pe la 1900, odată cu unirea vechilor comune Cuca şi Măcăii. Din cauza orgoliilor localnicilor, uniunea s-a refăcut de aproape 10 ori. Astăzi există însă doar comuna Cuca, iar Măcăii este un sat asimilat acesteia.
Tot pe meleaguri argeşene se află şi comuna Miroşi, situată în sudul judeţului, la aproape 70 km de Piteşti.
Udaţi-Mânzu, la Buzău
Şi localnicii din judeţul Buzău au dat dovadă de imaginaţie când şi-au botezat comunele. De pildă, Udaţi- Mânzu e un cătun care face parte din comuna Smeeni şi în care trăiesc aproape 100 de suflete. Oamenii locului spun că numele amuzant al urbei a rezultat din combinarea denumirilor a două sate: Udaţi din Smeeni şi Mânzu din Cilibia.
Buda e-n Vaslui, iar în Moldova dai de Fundu Moldovei
Nici judeţul Vaslui nu duce lipsă de localităţi cu denumiri care stârnesc râsul. Băleşti, Buda, Broscoşeşti şi Urlaţi au devenit, cu timpul, sursă de glume.
Bucovina e o altă zonă care descreţeşte frunţi. Acolo găseşti Fundu Moldovei, Cumpărătura, Ştirbăţ, Ciocăneşti sau Frumoasa. Fundu Moldovei, locul în care se află izvoarele râului Moldova, atrage în fiecare an mii de turişti, pentru că are peisaje mirifice, casele păstrează arhitectura din vechime, iar oamenii menţin tradiţiile.
La Sculeni se face vama Probabil cea mai neobişnuită denumire a unei localităţi din judeţul Iaşi este Cioca Boca. Comunitatea numără câteva sute de oameni şi se află la 35 km de municipiul Iaşi. Cam pe la jumătatea distanţei dintre Iaşi şi Târgu Frumos, există şi localitatea Budăi, care are aproape 800 de suflete. Tot în Iaşi e Sculeni, localitatea vestită pentru că este vama dintre ţara noastră şi Republica Moldova.
Să nu uităm de Băicoi, Vârteşcoiu şi Oraşul de Floci
În România mai există o mulţime de locuri cu denumiri amuzante ori obscene. Să nu uităm de Băicoi (Prahova), Cioara de Sus (judeţul Alba), Vărsătura (judeţul Brăila), Oraşul de Floci (judeţul Ialomiţa), Coţofenii din Dos şi Coţofenii din Faţă (Dolj), Borăscu (Gorj), Curva (Gorj) şi Vârteşcoiu (Vrancea).
Sursă foto: someseanul.ro
Cele mai ciudate nume de localităţi din lume
Cea mai cunoscută localitate cu nume obscen, pentru români, din afara graniţelor ţării, este, fără îndoială, Pula. Una dintre cele mai importante staţiuni balneoclimaterice de pe coasta nordică a Croaţiei, aceasta este o destinaţie de vacanţă preferată de sute de mii de turişti anual, atât pentru vestigiile sale istorice, cât şi pentru climatul său moderat şi ieşirea la mare.
Oraşelul austriac Fucking este unul dintre cele mai cunoscute din lume şi nu pentru că ar avea ceva deosebit, ci din cauza numelui său. Cu toate că în germană nu se pronunţă aşa cum se citeşte în limba engleză, locuitorii de aici sunt ţinta glumelor turiştilor care trec prin zonă şi care de multe ori le fură plăcile de la intrare şi ieşire din oraş ca „amintire”. Dar au încercat să vadă partea bună a lucrurilor, primarul spunând că „toată lumea de aici ştie ce înseamnă numele oraşului în engleză, dar pentru noi Fucking e Fucking şi va rămâne Fucking”.
Puţini sunt românii care atunci când aud cuvântul ”labie” se gândesc la altceva decât o părţile intime ale unei femei. Dar în lume există două localităţi cu acest nume. Un oraş – Llabia, se află în regiunea spaniolă Catalunia, iar al doilea, Labia, este în Belgia, în apropiere de oraşul Liege.
Patru localităţi din lume au numele Anus. Una este în Franţa, un mic sat din regiunea Burgundia, alte două sunt în Filipine, una în insula Laguna şi o alta în regiunea Batangas. A patra localitate cu numele Anus este în Indonezia.
În stepa rusă, aproape de graniţa cu Kazaksthanul, în regiunea Tyumenskaya, există un oraş care se numeşte Vagina, un nume care nu doar în engleză, dar şi în română ne duce cu gândul la o parte a organului sexual feminin.
Dildo este o jucărie sexuală care are forma unui penis, dar în Canada, este numele unui orăşel aflat în provincia Terranova şi Labrador, cea mai estică insulă a ţării nord-americane.