“Ne distrugeţi parfumurile!”. Asta susţin într-un glas marile branduri din lume care produc esenţele şi apele de toaletă.
Un raport consultativ a recomandat limitarea severă a utilizării a 12 ingrediente – considerate piloni ai industriei parfumurilor de lux -, cum ar fi citralul din uleiul de lămâi şi mandarine; cumarina, din boabele de tonka, şi eugenolul, din uleiul de trandafir.
Cu toate acestea, doar trei ingrediente, citralul, atranolul şi chloroatranolul sunt în prezent susceptibile de a fi interzise, în cazul celorlalte nouă urmând să aibă loc cercetări pentru a vedea dacă în cantităţi mici ele pot fi tolerate.
Industria parfumurilor s-a plâns de faptul că şi modificări mici în compoziţia parfumurilor ar putea afecta radical mirosul acestora şi vânzările.
Toţi producătorii caută soluţii
Casa Chanel a fost prima care a luat atitudine: “Chanel No. 5, aflat pe piaţă de 93 ani, este parfumul cel mai bine comercializat, cu o sticlă vândută la fiecare 30 de secunde. Acum s-au trezit specialiştii că e dăunător?”, a întrebat un reprezentant al faimoasei mărci.
În prezent, casele de parfumuri se străduiesc să sintetizeze aroma care dă parfumurilor nota lemnoasă.
UE plănuieşte, de asemenea, să interzică HICC, o moleculă sintetică cunoscută, care reproduce mirosul lăcrămioarelor.
La rândul lor, casele de modă Hermes şi Guerlain se pregătesc pentru noile norme UE prin schimbarea progresivă a formulelor.