Pe următoarele locuri în topul celor mai curate orașe din România figurează Cluj-Napoca, Slobozia, Miercurea Ciuc, Piteşti, Târgu-Jiu, Drobeta Turnu-Serverin şi Târgu Mureş, notează Mediafax.ro.
Reșița, Călărași și Brăila ocupă ultimele locuri în clasament.
Care sunt cele mai murdare orașe din România
Orașele în care oamenii s-au arătat deranjați de lipsa curățeniei sunt Satu Mare, Focşani, Galaţi, Alexandria, Zalău, Suceava şi Bacău.
În schimb, la nivel de regiuni istorice, aproape 43.000 de români au considerat că Transilvania este zona cu cel mai ridicat nivel al curățeniei. La popul opus se află Moldova, care ocupă ultima poziție în clasament.
Cele mai curate cartiere din România
În opinia românilor, chestionați în cadrul studiului, cele mai curate cartiere sunt din Brașov. Avantgarden, Răcădău şi Centrul Civic ocupă, potrivit cercetării, primele trei poziții.
Topul este completat de cartierele Gruia și Grigorescu din Cluj-Napoca, Aviației și Nicolae Grigorescu din București, Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca și Pajura din București.
Cele mai murdare cartiere din România
Pe de altă parte, zona cu cel mai scăzut nivel de curățenie este Florești din Cluj-Napoca. Topul continuă cu Moldoveni (Călăraşi), 3 Insule (Arad), Calea Caransebeşului (Reşiţa) şi Ferentari (Bucureşti), arată sursa citată.
Totodată, Breştei (Craiova), Bereasca (Ploieşti) şi CET (Constanţa) se numără printre zonele unde localnicii cred că există un nivel scăzut al curățeniei.
Potrivit studiului, curățenia unui oraș este influențată de mai mulți factori, de la prezenţa sistemelor de colectare a deşeurilor, la proiecte de urbanism care să le ofere oamenilor posibilitatea de a păstra orașul mai curat.
În opinia cetățenilor din Capitală, București se situează pe locul 23 în topul orașelor din România la capitolul curățenie. Peste 35.000 de bucureșteni și-au evaluat cartierele în care locuiesc. Din punct de vedere al curățeniei, Aviației, Nicolae Grigorescu și Pajura sunt cartierele care ocupă primele locuri în clasament.
Realizatorii cercetării susțin că și cartierele Titan, Dămăroaia, Domenii, Băneasa şi Bucureştii Noi se situează în top zece printre cele mai curate cartiere din București
Cele mai murdare cartiere din București
La coada clasamentului se află cartierele Ferentari, Sălaj, Rahova şi Gara de Nord. În vreme ce Ghencea, Drumul Taberei, Moşilor sau Crângaşi se regăsesc la jumătatea topului.
În Cluj-Napoca, cartierele semnate cele mai curate din oraș sunt Gruia, Grigorescu şi Andrei Mureşanu. Pe de altă parte, Floreşti, Aeroport şi Gară se regăsesc la coada clasamentului.
În Constanța, cartierele Poarta 6, Faleza Nord și Dacia au fost catalogate drept cele mai curate, în timp ce la polul opus se află CET, Aurel Vlaicu și Balada.
Peste 7.000 de brașoveni, care și-au evaluat cartierul, au considerat că Avantgarden, Răcădău şi Centrul Civic sunt cele mai curate zone din oraș. Pe de altă parte, Stupini, Aurel Vlaicu și 13 decembrie au cel mai scăzut nivel de curățenie.
Cele mai curate cartiere din Oradea sunt Cantemir, Iosia şi Dacia. Pe ultimele poziţii se află Episcopia Bihorului, Centura şi Calea Clujului.
Reşiţenii au notat Centrul Civic şi Lunca drept cele mai curate cartiere, în vreme ce Calea Caransebeşului şi Govandari sunt la coada clasamentului.
Pentru oamenii din Călărași, cartierele din fruntea topului curățeniei sunt Centrul Vechi şi Orizont. Pe ultimele poziţii se situează cartierele 2 Moldoveni şi Mircea Vodă.
În Brăila, peste 3.000 de oameni au notat cartierele Călăraşi 4, Bariera şi zona Călăraşi ca fiind cele mai curate din oraş. Zonele cu cel mai scăzut grad al curăţeniei sunt Brăiliţa, Viziru 3 şi Chercea.
Potrivit studiului, locuitorii din Sfântu Gheorghe au notat cartierele Simeria şi Semicentral cu cele mai ridicate note la capitolul curăţenie, în timp ce Gării ocupă ultima poziţie.
Până în prezent, aproape 200.000 de români au răspuns chestionarului propus de realizatorii studiului. Oamenii au fost invitați să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al curăţeniei, pe o scară de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro