Danemarca şi Islanda au ocupat din nou locurile doi şi trei, urmate de Suedia (locul patru). Norvegia s-a clasat pe locul şapte.
Statele Unite nici măcar nu au intrat în top 20 – prima dată când s-au clasat atât de prost de când a fost creat World Happiness Report, în 2012.
Cea mai fericită ţară din lume pentru persoanele sub 30 de ani este Lituania.
Unde se simt bătrânii cel mai bine
Potrivit raportului, bătrânii sunt acum semnificativ mai fericiţi decât tinerii în ţări precum Norvegia, Suedia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania. Este invers în Portugalia şi Grecia – unde tinerii sunt mai fericiţi decât bătrânii.
Au existat, de asemenea, date care arată că și copiii sunt din ce în ce mai puţin fericiţi. „Punând cap la cap datele disponibile privind bunăstarea copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume, am documentat scăderi deconcertante, mai ales în America de Nord şi Europa de Vest.
Să ne gândim că, în unele părţi ale lumii, copiii se confruntă deja cu echivalentul unei crize de la jumătatea vieţii care necesită măsuri politice imediate”, a declarat într-un comunicat profesorul Jan-Emmanuel De Neve, director al Centrului de cercetare a bunăstării de la Oxford, profesor de economie şi ştiinţe comportamentale la Saïd Business School şi unul dintre editorii Raportului mondial al fericirii.
Afganistanul, la coada listei
La coada listei pentru 2024 se află Afganistanul, care – încă o dată – a fost desemnat cea mai nefericită ţară din lume. În completarea listei celor cinci ţări slab clasate se află Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo.
Ce factori au fost luați în considerare
Clasamentul se bazează pe şase factori – sprijin social, venituri, sănătate, libertate, generozitate şi absenţa corupţiei – folosind date din surse precum sondajul Gallup World Poll. Publicat în fiecare an în cinstea Zilei Internaţionale a Fericirii, la 20 martie, este un parteneriat între mai multe surse, inclusiv Reţeaua ONU pentru soluţii de dezvoltare durabilă, Gallup şi Centrul de cercetare Oxford Wellbeing.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 21.03.2024, 10:58
daca ii intrebau si pe cei 5 milioane plecati in afara la munca sau furat eram pe ultimele locuri romania are al 2 lea numar de migranti in valoare absoluta dupa siria unde a fost un razboi ingrozitor de pe glob si mai are si cel mai mare numar de saraci din ue tot in valoare absoluta e ceva gresit cu locul 32
Andan09 • 20.03.2024, 17:37
Cum om fi ajuns pe 24 ca se pleaca pe capete din tara? Cu cea mai mare inflatie, Romania - o destinatie de lux, cu o coruptie la tot pasul, cu copii care pleaca la studii si nu se mai intorc, cu o forta de munca impresionanta raspandita peste hotare, cu razboi la granita, suntem totusi o tara fericita? Pai unde e fericirea? Probabil ca e ca in bancul ala cu Bula si Strula la raspantia saturatie-fericire : cand dadea pe langa... sau poate or fi sondat doar pe politicieni?