Localnicii din comuna brăileană Râmnicelu au devenit unii dintre cei mai gospodari săteni din sud-estul țării, o zonă relativ săracă tocmai datorită temperaturilor ridicate din perioada verii. Asta pentru că aici agricultura se face în condiții extreme. În micuța comună (pe 23 km pătrați locuiesc în jur de 2.000 de oameni) s-a atins cea ma ridicată temperatură în istoria României, 44,5 grade.

În schimb, tot canicula pare să nu le fi adus noroc locuitorilor din sudul țării, în orașe ca Giurgiu, Zimnicea, Calafat și Bechet s-au înregistrat recordurile ultimilor ani. Aici, economia a stagnat, iar locuitorii fug spre București sau în alte state.

Mai gospodari decât vecinii din satele alăturate

Arsița care se anunță pentru august ar putea bate recordul celei mai ridicate temperaturi înregistrate în România. Acum 66 de ani, la stația meteo de la Ion Sion (actuala comună Râmnicelu), din județul Brăila, s-au înregistrat 44,5 grade Celsius. Asta, la umbră, acolo unde se fac măsurătorile.

Stația funcționa în incinta IAS-ului Râmnicelu. Acum, Râmnicelu este una dintre comunele cele mai înstărire din județul Brăila. Asta și pentru că temperaturile ridicate i-au obligat pe locuitori să-și facă locuințe din cărămăidă, cu tindă înainte de a intra în case și cu arbori în jurul caselor pentru a feri construcțiile de razele soarelui.

“Când eram copil, prin anii 60, părinții și vecinii aveau case din chirpici, lut cu paie. Acum, rar mai puteți vedea astfel de construcții. Oamenii și-au construit case cu pereți groși din cărămizi și ciment tocmai pentru a rezista la soare. Frica de caniculă ne-a obligat să fim mai harnici, deși la fel de cald este în și comunele din jur”, ne spune Tase (57 de ani).

“De la marile călduri din anii 50, 60, oamenii au luat de frica temperaturilor ridicate. Toți știm că aici s-a înregistrat recordul de temperatură și primul gând când ne construim o casă este să aibă pereți din cărămidă și să planm arbori lângă pereți. Poate că acest record ne-a speriat”, ne mai spune acesta.

Cât despre aer condiționat, de la primărie ni se spune că sunt puține case care au așa ceva. „Cred că vă ajung degetele de mână ca să numărați casele cu așa ceva. Noi ne descurcăm fără”, ne spune un localnic, care aștepta la o audiență la direcția de taxe.

Alte secrete pentru evitarea caniculei în Râmnicelu: construirea unor beciuri în pământ, case cu tinde pe care localnicii ies și stau seara sau care opresc canicula să ajungă în camere ori construirea caselor astfel încât la prânz să nu bată în geamuri. Mai mult, fântânele și puțurile săpate în ultima vreme asigură necesarul de apă pentru oameni și animale.

Caniculă, secetă și sărăcie în sud

Dacă recordul este deținut de Brăila, un județ din sud-estul țării, în ultimii ani, polul caniculei s-a mutat în sudul României.
Spre exemplu, anul trecut cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat în Giurgiu (17 iuni – 38,6 grade Celsius), Bechet, județul Dolj (38,3), Turnu Măgurele, județul Teleorman (38,2), Zimnicea, județul Mehedinți ( 37,9).


Românul care vinde dulciuri din Transilvania în Statele Unite. Colacul secuiesc e preferatul americanilor


Mai mult, tot în sud s-au înregistrat unele din cele mai ridicate temperaturi din istorie. În 2012 a fost înregistrată la Giurgiu, pe 7 august, o temperatură de 43,5 grade Celsius. În 2007, termometru a urcat până la 44.3 grade, la stația Calafat.
Conform statisticilor în aceste orașe s-a înregistrat depulări masive în ultimii ani. Spre exemplu, Bechet a rămas unul dintre cele mai mici orașe ca număr de louitori. Conform datelor oferite de Ministerul Admnistrației și Internelor, în Bechet mai sunt 3.542 de oameni. Când a primit statul de oraș, în urmă cu șașe decenii, erau, teoretic, peste 10.000 de locuitori.

Depopularea nu este neapărat motivată de caniculă, însă sărăcia de aici este cauzată de secetă. “Industria din zonă a cam dispărut, a rămas agricultura care depinde vreme. Dacă e prea multă canciulă, e și secetă, e și sărăcie”, ne spune Mihai Norocel, un agricultor din Teleorman.

Vorbele sale sunt confirmate și de statistica persoanelor care primesc ajutor social, în județele din sud este cel mai mare procent. În Teleorman. 2,9% din toată populaţia primeşte acest ajutor. Altfel spus, 11.175 de oameni, la o populaţie de circa 381.000 de locuitori. În Mehedinţi: 2,5% din populaţia judeţului primeşte venitul minim garantat. Adică 7.277 de oameni dintre cei 283.000, cât numără tot judeţul. Iar în Dolj: 2,2% din populaţie este beneficiară a venitului minim garantat: 15.604 de oameni dintre cei aproape 689.000, cât numără tot judeţul, beneficiază de acest tip de ajutor. Cele trei județe ocupă trei din primele cinci locuri din acest top.

Nici Bucureștiul nu este ferit de temperaturi ridicate

Vara anului 2012 a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători în România, prin numărul şi mai ales persistenţa zilelor caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade, potrivit specialiștilor de la Agenția Națională de Mateorologie. În plus, Bucureştiul a doborât recordul său de temperatură. În Capitală, la 7 August 2012, la stația Filaret, s-au înregistrat 41,5 grade Celsius.


“Aventură cu 4 stele”. Margherita a muncit în cimitir, iar Cristina Țopescu a cărat în locul măgarului


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News