Oltenii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă şi, pe lângă mesele îmbelşugate ce îi aşteaptă, în unele sate din Oltenia oamenii se îngrijesc şi de anul următor.
„În Ajun se vrăjește la foc. Oricare din casă, indiferent de vârstă sau sex, dă cu barda în foc si zice: „Bună dimineața lui Ajun / Că-i mai bunã a lui Crăciun / Într-un ceas bun / Oile lânoase / Vacile lãptoase / Cai încurători / Oameni sănătoși. Să se facă bucatele, porumbul, grâul”. În foc se bagă o nuia. De asemenea, se aduce o bucată de lemn pe care colindătorii o aruncă în sobă și spun „Pui, Pui”. Colindătorii primesc bani, nuci, mere, bradoși, covrigi, colindețe (n. red. – colaci)”, a declarat Amelia Etegan, directorul Centrului Creaţiei Populare Dolj.
Etnologii doljeni susţin că perioada între Ajunul Crăciunului și 6 ianuarie este una dintre cele mai bogate în practici ceremoniale, unele dintre ele de o arhaicitate și de o complexitate remarcabile.
Tot în zona Olteniei, pentru belşugul gospodăriei se face „adunatul gunoaielor”.
„Este un ritual care se practică exact în ziua de Crăciun. Cei ai casei merg prin curte şi adună toate gunoaiele, în credinţa că gospodăria va avea pui mulţi, iar femeile se aşază pe vine, aşa cum vor sta cloştile pe ouă în anul care va veni”, a completat Etegan.
„Şi-am plecat la colindat”
Pe 24 decembrie, cetele de colindători iau la pas localităţile din judeţul Dolj. Se colindă în noaptea sau în ziua de Ajun și, în unele localități chiar în ziua de Crăciun. Practica poartă denumirea de „cu Moș Ajunul sau Colindeț”. Cei care colindã sunt copiii satului, ei pornind cu Steaua.
„Are loc în prima zi de Crăciun, pe alocuri în Ajun. Cei care colindă sunt copiii. Colindătorii poartă stea cu patru – opt coarne, cu un mâner, cu ciucuri şi coli vopsite și sfinți pictați. Poartă căciuli înalte, îmbrăcate cu hârtie colorată, cu săbii de lemn. Ei obişnuiesc să cânte la fereastră”, a mai explicat directorul Centrului Creaţiei Populare Dolj.
Se dă de pomană în ziua de Crăciun
Doljencele nu uită de sărbători nici de sufletele celor care au murit, astfel că în dimineaţa zilei de Crăciun acestea împart moşii.
„Moşii de Crăciun sau pomana de mână este un obicei vechi de sute de ani, ce se practică atât în ziua de Ajun, cât şi în cea de Crăciun. Dimineaţa, femeile pleacă la cimitir, unde tămâiază mormintele, după care se întorc acasă, scot colacii care stau la copt şi îi pun pe masă. Pe fiecare colac se pune câte un ou şi câte o lumânare, produsele fiind apoi trimise prin vecini”, explică Amelia Etegan.
Acestea pregătesc bucate alese, colaci şi cozonaci şi pentru invitaţii care vor veni la masă, dar se pregătesc şi pentru colindătorii ce le vor călca bătătura de Anul Nou.
Citește și:
GALERIE FOTO/ Cum se pregătesc gospodinele din Bucovina de Sărbători
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro