Cuprins:
De-a lungul istoriei, din cauza faptului că nu a fost acordată o atenție sporită acestui aspect a făcut ca lume să fie zguduită de numeroase accidente industriale de amploare, cu consecințe catastrofale atât în ceea ce privește pierderea de vieți omenești, cât și în ceea ce privește pagubele materiale, ca să nu mai vorbim de impactul asupra mediului.
În cele ce urmează îți prezentăm o listă cu câteva dintre cele mai grave accidente industriale care s-au produs pe fondul unor măsuri de siguranță necorespunzătoare ori din neglijență sau incompetență, precum și consecințele acestora.
Care a fost cel mai grav accident industrial din istorie?
Cel mai grav accident industrial din istorie s-a produs la Bhopal, în India, în urmă cu aproape patru decenii, în noaptea de 2-3 decembrie 1984.
La uzina de pesticide Union Carbide India Limited din orașul indian s-a produs o scurgere importantă de gaze toxice, și anume 40 de tone de izocianat de metil, un derivat gazos de cianură.
În urma acestui incident aproximativ 500.000 de oameni au fost expuși izocianatului de metil, precum și altor substanțe chimice deosebit de periculoase, informează India Times.com.
Conform datelor publicate la acel moment de autoritățile locale, au murit atunci pe loc 2.259 de oameni, însă ulterior guvernul indian avea să anunțe un bilanț de 3.787 de morți.
În schimb, alte surse aveau să estimeze că, în decursul a două săptămâni de la producerea catastrofei, au murit peste 8.000 de persoane, iar alți 8.000 au murit din cauza bolilor care au fost provocate de expunerea la aceste gaze toxice.
După 22 de ani, guvernul local dădea publicității un raport care consemna că bilanțul scurgerii de gaze de la fabrica de pesticide din Bhopal a fost de 558.125 de victime, 38.478 dintre acestea suferind răni temporare parțiale, în timp ce aproximativ 3.900 au rămas cu sechele severe permanente.
Alte mari accidente industriale produse de-a lungul istoriei
Explozia de la Oppau (Germania)
La 21 septembrie 1921 un siloz al uzinei chimice BASF din Oppau, acum parte a Ludwigshafen (Germania), unde era depozitat un amestec de sulfat de amoniu și nitrat de amoniu, a explodat, ucigând aproximativ 600 de oameni și rănind peste 2.000. Cu câteva luni înainte de tragedie, procesul industrial al uzinei și nivelul de umiditate al amestecului au fost reduse, iar asta se pare că a provocat explozia, scrie GMInternational.com.
Dezastrul de la Courrières (Franța)
10 martie 1906 este data la care s-a produs cel mai grav accident minier petrecut vreodată în Europa. O explozie a minei de cărbune din localitatea franceză a provocat moartea a 1.099 de oameni. Una dintre cauzele tragediei ar fi fost aprinderea metanului din cauza prezenței unei flăcări libere.
Explozia minei de cărbuni de la Benxihu (China)
Pe 26 aprilie 1942, în mina de cărbuni din Benxihu s-a produs o puternică explozie de gaz, care a provocat moartea a 1.549 de mineri. Foarte puțini dintre aceștia au fost uciși de explozia propriu-zisă, cei mai mulți dintre ei murind sufocați din cauza opririi ulterioare a sistemului de ventilație.
Dezastrul petrolier de pe „Deepwater Horizon
Cel mai grav dezastru din istoria Americii a avut loc pe 20 aprilie 2010, pe platforma petrolieră „Deepwater Horizon”, parte a grupului British Petroleum, care fora în Macondo Prospect, o perspectivă de petrol și gaze din zona economică exclusivă a SUA din Golful Mexic, în largul coastei Louisianei. O explozie produsă pe platformă a ucis 11 persoane, iar alte 17 au fost rănite. Deversarea de petrol s-a întins pe durata a 106 zile, având consecințe grave asupra vieții marine și sănătății populației din regiune. Pierderile au fost cifrate la peste 62 de miliarde de dolari.
Explozia de la Halifax (Canada)
Cel mai mare dezastru industrial din istoria Canadei a avut loc pe 6 decembrie 1917. În acea fatidică zi, o navă de marfă sub pavilion francez încărcată cu explozibili s-a ciocnit cu o navă norvegiană în portul Halifax, provocând o explozie masivă care a devastat orașul. Aproximativ 2.000 de oameni au fost uciși și peste 9.000 au fost răniți.
Dezastrul minier Centralia (SUA)
La 25 martie 1947, o mină de cărbune de lângă Centralia (Illinois, SUA) a explodat ca urmare a unei detonări care a aprins praful de cărbune. Tragedia s-a soldat cu moartea a 111 persoane, ceea ce a determinat Congresul american să adopte de urgență reglementări de siguranță mai cuprinzătoare, inclusiv inspecții regulate, în minele de cărbune de pe întreg teritoriul țării. Acest accident a reprezentat sursa de inspirație pentru cântecul popular „The Dying Miner”, scris de cântărețul de muzică folk, Woody Guthrie.
Citeşte și: Cele mai mari dezastre inginerești provocate de om
Prăbușirea clădirii Rana Plaza (Bangladesh)
Peste 1.100 de muncitori au murit și aproximativ 2.500 au fost răniți după ce clădirea de opt etaje „Rana Plaza” a fabricii de confecții din Savar, lângă capitala Bangladesh, s-a prăbușit la 24 aprilie 2013, informează CBC.ca. Tragedia a atras atenția opiniei internaționale asupra condițiilor proaste de muncă din fabricile de confecții pe care mari branduri internaționale le dețin în această țară. De asemenea, accidentul a dus la schimbări fără precedent, inclusiv inspecții de siguranță pe scară largă, creșteri ale salariilor angajațiilor și legalizarea sindicatelor.
Dezastrul de la Cernobîl (Ucraina)
Ultimul accident industrial din lista noastră este și cel mai cunoscut. Pe 26 aprilie 1986, pe fondul unei erori umane, coroborată cu probleme structurale ale sistemului, a provocat o serie de explozii în interiorul centralei nucleare de la Cernobîl, în urma căruia a fost distrus reactorul și clădirile anexe și a provocat eliberarea unui nor radioactiv. 43 de muncitori au murit pe loc, iar peste 125.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în anii următori de cancer sau de alte boli cauzate de expunerea la radiații. De asemenea, zeci de mii de ucraineni au fost forțați să se mute. Tragedia de la Cernobîl este, totodată, cel mai costisitor accident industrial produs vreodată impactul său economic total fiind estimat la aproximativ 200 de miliarde de dolari.
Foto:Shutterstock