Anul trecut numărul accidentelor rutiere a fost mai mic și din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus, însă numărul acestora a crescut în această vară, când o parte din măsuri au fost relaxate.
Potrivit statisticilor publicate de Poliția Rutieră și analizate de Digi24, anul 2020 a fost caracterizat de un indice de mortalitate mai mare în toate zilele săptămânii față de anul precedent.
Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs vineri și luni, în intervalul 18.00 – 19.00. Accidentele rutiere produse până la ora 7.00 şi după ora 17.00, deşi mai puţine ca număr, sunt caracterizate de o mortalitate mai ridicată, ceea ce sugerează faptul că, în condiţii de trafic mai puţin intens, oamenii sunt mai imprudenți la volan, ceea ce duce la mai multe accidente soldate cu victime.
În ceea ce privește principalele cauze ale accidentelor, viteza excesivă rămâne pe primul loc, urmată de traversarea neregulamentară ori neacordarea de prioritate în trafic.
Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat pentru sursa citată cum ar putea fi evitate aceste statistici sumbre.
„Totul ține de educație, singurul domeniu în care nu s-a avansat deloc după Revoluție. La educație s-a regresat chiar. Vorbim și de educația de acasă, părinții trec cu copiii de mână printre mașini, nu respectă trecerea de pietoni, nu pun copiilor centura de siguranță, nu îi pun în scăunel pe cei mici, fac asta pentru că nu conștientizează. De aceea e nevoie de educație pe toate planurile. Până nu se va întâmpla asta nu scăpăm de sânge pe șosea”, a explicat Titi Aur.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro