Unii îl consideră un simbol al transparenței guvernamentale și a libertății presei, în timp ce alții l-au condamnat drept un personaj periculos care a subminat securitatea națională.

Iată unele dintre cele mai importante dezvăluiri făcute de Assange și organizația sa de la fondarea acesteia în 2006.

  1. Manualul Armatei americane pentru închisoarea Guantanamo

Data: noiembrie 2007

Prima mare scurgere de informații publicată de Assange și WikiLeaks a fost un manual de 238 de pagini din 2003 al Armatei Americane,  privind „procedurile standard de operare” din închisoarea Camp Delta din Guantanamo Bay, Cuba.

Manualul a arătat că Armata a ascuns mai mulți deținuți de inspectorii Crucii Roșii și că închidea deținuții la carceră timp de două săptămâni înainte de interogatorii.

  1. 570.000 de mesaje de pe 11 septembrie 2001

Data: noiembrie 2009

WikiLeaks a publicat peste o jumătate de milion de mesaje trimise în decurs de 24 de ore în perioada atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, în urma cărora au murit aproape 3.000 de persoane.

Mesajele au fost trimise inclusiv de oficiali de la Pentagon, FBI, FEMA și Departamentul de Poliție din New York.

„Sperăm ca publicarea acestor mesaje va duce la o înțelegere mai nuanțată a modului în care acest eveniment a condus la moarte, oportunism și război”, a transmis WikiLeaks la lansarea documentelor.

  1. Atacul cu un elicopter american care a dus la moartea mai multor civili în Irak

Data: aprilie 2010

WikiLeaks a publicat înregistrări video cu un atac comis în 2007 cu un elicopter american Apache în Bagdad. Cel puțin nouă civili au murit, printre aceștia fiind și un fotojurnalist Reuters și șoferul său.

Filmarea a fost oferită WikiLeaks de către soldatul Bradley Manning, un transgender care a fost arestat, iar în timpul perioadei petrecute în închisoare a devenit femeie, cunoscut sub numele de Chelsea Manning.

  1. Documente de război din Irak și Afganistan

Data: iulie și octombrie 2010

În 2010, WikiLeaks a publicat o listă cu documente clasificate despre acțiunea militară a SUA. Mai întâi au fost făcute publice peste 90.000 de documente legate de Afganistan și mai târziu peste 400.000 de documente din războiul din Irak.

Documentele au inclus și informații despre decesele unor civili în timpul atacurilor, despre vânătoarea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, și susținerea de către Iran a militanților din Irak.

  1. Mesajele Departamentului de Stat american

Data: noiembrie 2010 până în septembrie 2011

Peste 250.000 de mesaje diplomatice americane needitate din decembrie 1966 până în februarie 2010 au fost lansate în ceea ce s-a numit „Cablegate”.

Mesajele diplomatice erau mult mai ușor de citit decât anterioarele mesaje laconice publicate de WikiLeaks și unele sunt chiar „picante”. În secret, diplomații americani nu par a nu avea rezerve în a le aloca liderilor mondiali unele epitete sau comparații care nu le fac onoare. De exemplu, președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad era ”Hitler”, Vladimir Putin „alpha-dog”, președintele afgan Hamid Karzai era „mânat de paranoia”, iar Angela Merkel „rareori creativă și evitând riscul”.

De asemenea, documentele au inclus informații care confirmau faptul că SUA a comis un atac cu drone în Yemen și detalii despre eforturile depuse de americani pentru a obține informații despre reprezentanții ONU, despre dorința familiei regale a Arabiei Saudite de a ataca Iranul și se spunea că Rusia condusă de Putin era numit „stat virtual mafiot”.

  1. E-mailurile furate ale Partidului Democrat

Data: iulie și octombrie 2016

Pe 22 iulie 2016, WikiLeaks a publicat aproape 20.000 de e-mailuri ale Comitetului Național al Partidului Democrat (DNC), iar pe 7 octombrie 2016 a lansat încă 2.000 de e-mailuri ale managerului de campanie al lui Hillary Clinton, John Podesta.

În aceste e-mailurile, despre care americanii au aflat că fuseseră furate de hackerii care lucrau pentru guvernul rus, apăreau informații potrivit cărora DNC o favorizase pe Clinton față de Bernie Sanders.

Printre informațiile e-mail-urile lui Podesta era și cea potrivit căreia președintele de atunci al DNC, Donna Brazile, îi dăduse în avans lui Hillary Clinton întrebările din dezbaterea cu Bernie Sanders.

Julian Assange, în vârsta de 47 de ani, a fost arestat, joi dimineață, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada sa din Londra. Fondatorul WikiLeaks a fost găsit vinovat joi de Curtea de Justiţie din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune și riscă 12 luni de închisoare.


Citește și:

Presa internațională protestează în cazul arestării lui Assange: Deutsche Welle acuză interesul guvernelor de a-și minți cetățenii. Același punct de vedere l-a avut și Libertatea

OPINIE | Scriitorul Vasile Ernu, noua semnătură din paginile Libertății: „Arestarea lui Assange – devenim căței de companie ai Puterii sau câini de pază ai libertății?”


 

Urmărește-ne pe Google News