Cuprins:
Producerea de filme pe bază de text
Producătorul american de cipuri Nvidia, cel mai mare din lume, a lansat noi produse precum inteligența artificială pentru o mai bună pregătire a roboților și a mașinilor, cipuri de jocuri îmbunătățite și primul său calculator desktop, conform Reuters.
Jensen Huang, fondatorul și șeful Nvidia, a prezentat modelele Cosmos, care generează video foto-realist ce poate fi utilizat pentru a antrena roboți și mașini care se conduc singure.
Utilizatorii îi vor putea oferi lui Cosmos o descriere textuală care poate fi utilizată pentru a genera imagini video ale unei lumi care respectă legile fizicii.
Acest lucru promite să fie mult mai ieftin decât colectarea de date așa cum se face în prezent, cum ar fi punerea mașinilor pe șosea pentru a colecta imagini video sau învățarea de către oameni a roboților sarcini repetitive.
Cosmos va fi disponibil în baza unei „licențe deschise”, similar cu modelul Llama 3 de la Facebook.
Cipuri noi și scumpe pentru jocuri
Huang a prezentat, de asemenea, noi cipuri pentru jocuri care utilizează tehnologia AI „Blackwell” a Nvidia, care a contribuit la propulsarea vânzărilor sale în centrele de date.
Cipurile, pe care Nvidia le numește seria RTX 50, au scopul de a oferi jocurilor video o grafică asemănătoare filmelor, în special într-un domeniu cunoscut sub numele de „shaders”, care poate ajuta imagini precum un ceainic din ceramică să pară mai realiste prin adăugarea de imperfecțiuni și pete de amprentă pe suprafața sa.
Noile cipuri pot ajuta, de asemenea, dezvoltatorii de jocuri să genereze chipuri umane mai precise.
Prețul cipurilor va varia de la 549 de dolari la 1.999 de dolari, modelele de top urmând să fie lansate pe 30 ianuarie, iar modelele de nivel inferior în februarie.
Primul procesor de calculator
Huang a prezentat, de asemenea, primul său calculator desktop, denumit Project DIGITS, deși este un computer conceput mai degrabă pentru programatori decât pentru consumatorii obișnuiți.
Costând 3.000 de dolari și rulând un sistem de operare Nvidia bazat pe Linux, acesta va dispune de același cip care se află în centrul ofertelor de centre de date ale companiei, dar asociat cu un procesor central construit cu ajutorul companiei taiwaneze MediaTek.
Huag a spus că are planuri să aducă procesorul de calculator pe piața calculatoarelor destinate consumatorilor simpli, intrând astfel în competiție cu Intel, AMD și Qualcomm.
În acest moment, marea majoritate a calculatoarelor din lume rulează pe arhitectura x86 realizată de Intel și folosită și de Advanced Micro Devices (AMD).
Pe lângă acestea, o serie de companii oferă cipuri pe arhitectura ARM: Apple realizează propriile cipuri pe aceasta, în vreme ce anul trecut, Microsoft și Qualcomm au lansat dispozitive Windows cu cipuri Snapdragon.
Parteneriat cu Toyota, conducere autonomă cu Aurora
Nvidia a declarat, de asemenea, că Toyota va utiliza cipurile Orin și sistemul său de operare auto pentru a furniza asistență avansată pentru șofer pe mai multe modele.
Concomitent, Nvidia a anunțat un parteneriat cu Aurora – o companie ce va lansa un sistem de condus autonom pentru camioane.
Parteneriatul este în trei, alături de acestea fiind grupul german Continental, ce va produce în masă din 2027 sistemul.
Aurora are deja parteneriate cu producătorii de camioane Paccar și Volvo. Noul sistem va folosi platforma Nvidia DRIVE Thor.
Acțiunile Aurora au crescut cu 35% în urma anunțului.
AMD lasă Intel în urmă
Nici rivala AMD nu s-a lăsat mai prejos, compania anunțând noi generații de procesoare pentru calculatoare, despre care spune că va fi de două ori mai rapidă decât generația anterioară.
Numite AMD Ryzen AI Max, acestea pot avea în varianta cea mai puternică 16 nuclee cu 32 de fire de execuție, o frecvență maximă de funcționare de 5,1 GHz și 40 de nuclee video, potrivit Engadget.
Acestea vor avea 50 TOPS, adică vor putea executa 50 de trilioane de operații pe secundă, un indicator folosit în sectorul IT pentru a arăta puterea de calcul a inteligenței artificiale.
Procesoarele vor apărea în dispozitive precum HP Zbook Ultra G1a, dar și convertibilul ASUS Rog Flow Z13.
Pe lângă acestea, AMD a prezentat noi cipuri Ryzen din seriile 7, 5 și 3 aflate în gama 200.
Concomitent, a prezentat cipurile mobile Ryzen Z2, care vor apărea în dispozitive mobile, precum console portabile de jocuri.
Qualcomm ieftinește laptopurile
Un alt mare producător de cipuri, Qualcomm a prezentat noi procesoare pentru laptopuri, după ce anul trecut a adus gama Snapdragon X Elite și X Plus.
Acestea nu vor fi la fel de performante precum cele lansate anul trecut, dar Qualcomm spune că acestea vor fi mai performante ca un Intel Core 5 120U și vor avea o durată a bateriei mai bună, potrivit The Verge.
Procesoarele Qualcomm Oryon vor fi realizate pe procesul de 4 nanometri, vor avea 8 nuclee, o frecvență maximă de 3 GHz și o putere neuronală de 45 TOPS, astfel încât vor putea rula Copilot Plus de la Microsoft.
Compania a spus că peste 60 de modele de laptopuri sunt în curs de lansare cu noile cipuri. De asemenea, a precizat că acestea vor fi incluse și în mini-PC-uri.
Dell a schimbat numele tuturor calculatoarelor sale
Producătorul de laptopuri Dell a anunțat la rândul său schimbări importante: toate gamele sale de dispozitive vor fi redenumite. Astfel, vor dispărea laptopurile și desktopurile XPS, Inspiron, Optiplex, Latitude și Precision, conform The Verge.
Acestea vor fi înlocuite de calculatoare numite simplu Dell, Dell Pro și Dell Pro Max, nume inspirate de la Apple.
Singura gamă care va scăpa de înlocuire este Alienware, care este destinată jocurilor video.
Sony și Honda prezintă detalii despre mașina lor electrică
Grupurile nipone Sony și Honda au prezentat noi detalii despre mașina electrică pe care o vor construi împreună.
Numită Afeela 1, aceasta are două variante: Origin și Signature, cu prețuri de 89.000 și 109.000 de dolari, potrivit Engadget.
Lenovo Legion Go S, prima consolă portabilă cu SteamOS
Grupul chinez Lenovo a anunțat Legion Go, un dispozitiv mobil de gaming. Acesta va avea două variante: una cu Windows 11 și alta cu sistemul de operare SteamOS de la producătorul de jocuri Valve, potrivit Engadget.
Acesta este, de fapt, primul gadget cu SteamOS făcut de o companie terță, până acum fiind realizate doar de către compania-mamă.
Procesoarele sunt AMD Ryzen Z2 Go sau Z1 Extreme, până la 32 GB de memorie RAM, 1 TB SSD pentru stocare și o baterie de 55,5 Wh. De asemenea, există slot de card microSD, două porturi USB și o mufă audio de 3,5 mm.
Ecranul are 8 inchi, este OLED și are o rezoluție de 1.920 x 1.200 pixeli și VRR.
Televizoare cu inteligență artificială
Producătorul sud-coreean de electronice LG a lansat o nouă generație a gamei sale de televizoare OLED.
Versiunile pentru 2025 vor avea inteligență artificială prin integrarea Microsoft Copilot și vor putea mima cu ajutorul AI un sunet surround cu 11.1.2 canale, conform Engadget.
Noile modele folosesc cipuri α11 AI processor Gen2, iar ecranele vor avea o rată de refresh de 165 Hz, adică imaginile se vor împrospăta de 165 de ori pe secundă. Acest lucru le face foarte fluide și perfecte pentru gamingul de înaltă performanță.
Foto: Profimedia