Principalele evenimente ale Summit-ului au fost:
- Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări
- Sesiunea plenară
- Declarația de presă sustinută de președintele Klaus Iohannis cu Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, cu Prim-ministrul Poloniei, domnul Mateusz Morawiecki, și cu Secretarul Energiei al SUA, domnul Rick Perry
Cele 12 țări și-au propus ca obiective creșterea dezvoltării economice, întărirea coeziunii Uniunii Europene dar și îmbunătățirea legăturilor transatlantice.
Luni, s-a adoptat Declaraţia Comună privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi Scrisoarea de intenţie în legătură cu înfiinţarea unui Fond de investiţii destinat aceleiaşi Iniţiative.
Două mari proiecte de infrastructură au fost promovate, și anume reţeaua de autostrăzi Via Charpatia şi un proiect de transport pentru gaze naturale lichefiate (LNG).
Via Charpatia ar trebui să lege portul lituanian Klaipeda de Salonic. Drumul ar urma să treacă prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România (unde apare şi o legatură cu portul Constanţa), Bulgaria şi Grecia şi va include autostrăzi deja aflate în exploatare din Polonia, Ungaria şi Slovacia.
Un alt proiect, pentru LNG implică un terminal de gaze din Polonia, deja operaţional în portul baltic Swinoujscie şi un al doilea, care ar trebui finalizat anul viitor în Croaţia, pe insula Krk.
S-a mai vorbit despre proiectul ”Rail 2 Sea”, care priveşte o rută feroviară de 3.663 km din portul Gdansk şi se termină la Constanţa.
În domeniul digital, România a propus crearea unei platforme pentru monitorizarea în timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate în regiunea Iniţiativei celor Trei Mări, care va oferi posibilitatea identificării factorilor de poluare, dar şi de efectuare a unor analize de risc.
”Există aşteptări şi cereri ale cetăţenilor noştri de a trăi într-un mediu mai prosper, mai securizat. În cadrul acestei iniţiative am hotărât să punem accentul pe transporturi, energie şi piaţa digitală. (..) Consider că este un potenţial pe care putem şi trebuie să-l exploatăm la maximum în strânsă colaborare cu partenerii din comunitatea euro-atlantică şi cu instituţiile financiare europene şi internaţionale”, a spus preşedintele Iohannis, la finalul celor două zile de discuții.
Jean Claude Juncker, invitat de onoare al Summit-ului
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a fost invitat de onoare al Summit-ului. El a sosit luni seara la București și s-a declarat încântat de primirea făcută de oficialii români.
‘Sunt recunoscător că am fost primiţi ca prinţii în această ţară frumoasă. Mulţumesc! Pentru cei care sunt mai puţin fluenţi în limba română, am spus „Mulţumesc!”. Când eram tineri, ne-am îndrăgostit de cultura şi de literatura României. A fost ziua reconcilierii dintre istoria şi geografia europeană. Dar nu a fost prima zi în care România a demonstrat lumii că flacăra libertăţii şi a democraţiei era vie în această ţară. Aceste sentimente, aceste convingeri sunt la fel de vechi ca istoria acestei ţări‘ a spus președintele Comisiei europene
El a afirmat, în deschiderea sesiunii plenare de marți, de la Cotroceni, că proiectele gândite în cadrul Summitului vor fi sprijinit de Uniunea Europeană, dar și că este avută în vedere dezvoltarea infrastructurii de transport, mai ales în această zonă.
”Iniţiativa celor 3 Mări este pe linia Uniunii Europene”, a spus Juncker, el transmițând un mesaj dur privind statul de drept.
Președintele CE a intrat și în mijlocul unei gafe de protocol, după ce premierul Viorica Dăncilă nu a mai ajuns luni seara la Aeroportul Băneasa, pentru a-l întâmpina. Cei doi s-au văzut, totuși, marți, la plecarea oficialului Comisiei Europene spre Bruxelles.
Următorul Summit va avea loc anul viitor, în Slovenia iar forul a decis, marți, să invite Germania ca membru permanent al acestui Summit.