Art. 21. – (1) Cadrele medicale abilitate, atunci cand constata, in cadrul atributiilor de serviciu, ca o persoana care poseda permis de conducere este inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, sunt obligate sa comunice despre aceasta, de indata, politiei specializate in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
(2) Lista cu afectiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii si familiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 83. – Neindeplinirea obligatiilor prevazute la art. 21 alin. (1) de catre cadrele medicale abilitate, in cazul producerii unui accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului auto, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Permisele din alte tari se schimba in 90 de zile
Art. 26. – (1) Persoanele care domiciliaza sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania si sunt titulare ale permiselor de conducere obtinute in strainatate sunt obligate ca, in termen de 90 de zile, sa le preschimbe cu permise de conducere romanesti, in conditiile stabilite prin regulament.
Afisajul care impiedica traficul este interzis
Art. 30. – (7) Se interzic:
a) amplasarea, in zona drumului public, de constructii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele ori instalatiile ce servesc la semnalizarea rutiera, ori realizarea de amenajari care sunt de natura sa stanjeneasca participantii la trafic sau sa le distraga atentia, punand in pericol siguranta circulatiei;
b) lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele sau dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora.
Art. 84. – (1) Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare, cu intentie, a indicatoarelor, semafoarelor, amenajarilor, rutiere sau a vehiculelor, ori crearea de obstacole pe carosabil, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei pe drumurile publice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
Adio curse!
Art. 50. – E interzisa desfasurarea de intreceri cu vehicule sau animale pe drumurile publice, cu exceptia intrecerilor sportive care se pot organiza numai cu autorizarea administratorului drumului respectiv, cu avizul politiei (inchisoare de la 3 luni la doi ani).
Soferii sunt obligati sa sufle in fiola
Art. 38. – Conducatorii de autovehicule si tramvaie sunt obligati ca, la solicitarea politistului, sa se supuna testarii aerului expirat sau, dupa caz, examinarii medicale si recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Art. 79. – (4) Refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Art. 39. – Detinatorii de vehicule sunt obligati sa comunice politiei, la cererea acesteia, identitatea persoanei careia i-au incredintat vehiculul pentru a fi condus.
Art. 69. – (2) Orice persoana care este implicata sau are cunostinta de producerea unui accident de circulatie soldat cu moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, precum si in situatia in care in eveniment e implicat un vehicul care transporta marfuri periculoase, e obligata sa anunte de indata politia si sa
apeleze numarul unic pentru urgente 112, existent in retelele de telefonie din Romania.
Art. 70. – Conducatorului implicat intr-un accident de circulatie ii este interzis consumul de alcool sau de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dupa producerea evenimentului pana la recoltarea probelor biologice (inchisoare de la unu la 5 ani.)
Art. 79. – (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 gr/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
(3) Daca persoana aflata in una din situatiile prevazute la alin. (1) si (2) efectueaza transport public de persoane ori transporta substante sau produse periculoase, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Art. 97. – Perioadele de suspendare pot fi reduse, dar nu mai putin de 30 de zile, daca titularul permisului absolva un curs de siguranta rutiera, in conditiile prevazute in regulament.
15 puncte de penalizare duc la suspendarea permisului
Art. 92. – (1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunile contraventionale prevazute la art. 87 alin. (1) si aplicarea unui numar de puncte de penalizare.
(2) Faptele pentru care se aplica puncte de penalizare, numarul acestora si procedura de inregistrare se stabilesc prin regulament.
Art. 94 – (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca in decurs de un an titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca in decurs de 6 luni de la data expirarii duratei de suspendare titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 10 puncte de penalizare;
c) pentru o perioada de 90 de zile, daca fapta conducatorului auto a fost urmarita ca infractiune prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus inlocuirea raspunderii penale cu una din sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 91 Cod penal sau daca fapta conducatorului auto constituie una dintre contraventiile pentru care, prin regulament, se dispune ca masura administrativa retinerea, pe loc, a permisului de conducere.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie in termen de 5 zile de la primirea instiintarii scrise comunicate de aceasta, pentru a preda permisul de conducere. Neprezentarea la termenul stabilit, in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin. (1) lit. a) si b).