de Cristian Coman, Daniel Ionașcu
O recentă decizie a Curții Constituționale stabilește, printre altele, faptul că magistrații se vor putea pensiona anticipat înainte 60 de ani, dacă au strâns 20 de ani de activitate.
Judecătorii și procurorii își fac calculul astfel: salariul de azi e impozitat cu 35%, pe când pensia scade cu doar 30% (scade cu 20% conform legii și cu încă 10% reprezentând impozitul pe pensiile mai mari de 2.000 de lei).
Altfel spus, la un venit de 30.000 de lei pe lună:
- Dacă muncești, rămâi în mână cu 20.000 de lei.
- Dacă te pensionezi, rămâni cu aproape 21.000 de lei.
De ce să mai rămâi, mai ales că munca de magistrat e una extrem de stresantă?!
Unii judecători anunță că va fi un val de pensionări
Reacțiile la această lege sunt împărțite și fiecare are dreptatea sa. Judecători precum Horațius Dumbravă sau Cristi Dănileț, citați de Hotnews, spun că există un pericol de depopulare a tribunalelor. Pe baza salariilor care le-au crescut în ultima vreme, magistrații pot ajunge la cele mai mari pensii de angajați la stat din România, unii la 22.000 de lei pe lună!
Momiți cu asemenea pensii nete, de ce să mai rămână magistrații în miezul consumator al profesiei lor, de vreme ce vor câștiga mai multe pensionându-se decât continuând?!
Alți oameni se uită doar la suma în sine și li se pare, oricum, foarte mare.
Dar cât câștigă, de fapt, magistrații, și de unde le vor rezulta aceste pensii importante?
Publicăm statele de plată ale angajaților Înaltei Curți!
Libertatea a intrat în posesia statelor de plată cu toate câștigurilor defalcate și comparații pe ani ale celor 549 de angajați de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Le publicăm, integral, la finalul articolului.
Le prezentăm, fără nici o incriminare, publicului, cel care, până la urmă, le plătește.
Dintre cei 122 de judecători ai Înaltei Curți, 88 au peste 20 de ani vechime, așadar se pot pensiona imediat, cu pensie de 80% din salariu, din care se mai scade 10% impozit.
Libertatea vă prezintă salariile judecătorilor din ÎCCJ din anul 2018. Ele includ și sporurile.
Așadar, veniturile brute ajung în cazul înalților magistrați ai ÎCCJ la 31.871 de lei, în cazul celor doi videpreședinți Iulian Dragomir și Elena Bogasiu.
Venitul brut al președintei ÎCCJ Cristina Tarcea este mai mic decât al celor doi vicepreședinți. Diferența o fac titlurile de doctor, care le aduc în plus 950 de lei pe lună.
La venitul brut de 31.871 de lei, dacă unul dintre cei doi vicepreședinți dorește să se pensioneze, pensia netă ar fi de aproximativ 21.000 lei, din care s-ar scădea câte 1% dacă are sub 25 de ani vechime.
Cel mai mic venit brut din ÎCCJ pentru judecătorii cu cel puțin 20 de ani vechime este 27.321 de lei! Iar pensia ar ajunge la 19.000.
Profesorii și medicii au pensii mult mai mici, de 30% din salariu
Prin comparație, salariul brut al unui profesor de liceu cu cea mai înaltă gradație este de aproximativ 6.000 de lei, iar al unui profesor universitar, de aproximativ 9.000 de lei brut.
Un medic primar poate câștiga 13.500 de lei brut, dar la această sumă, pentru medici, se adaugă sporuri mari pentru gărzi și alte drepturi salariale.
Însă, spre deosebire de magistrați, pensiile profesorilor și ale medicilor sunt de sistem public, adică aproximativ 30% din nivelul salariului.
Iată lista celor 549 de salarii din ÎCCJ:
ICCJ by on Scribd
Citește și:
VIDEO / Președintele Coaliției pentru Familie: „Copii bătuți? Femei ucise de soți? Accidente!”
EXCLUSIV/ ACCIDENT ȘOCANT! Spulberat cu 108 km/h pe pista aeroportului Băneasa