Este pentru prima dată în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an. În aceste condiții, apare perspectiva ieftinirii creditelor în lei din luna martie.
Atunci, majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă. Scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. Dobânzile mici arată, evident, lichiditate mare în piață.
Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an. În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%.
Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.
În plus, şi BNR a menținut dobânda-cheie – care dă tonul dobânzilor în tot sistemul bancar – până la minimul istoric de 1,75%. Teoretic, asta ar trebui să însemne pentru oamenii de rând, dar şi pentru companii, rate mai mici şi credite în lei mai iefine.
În ultimii şapte ani, BNR a scăzut dobânda de politică monetară, indicatorul care dictează costul împrumuturilor în lei, de la 10,25 la 1,75%. În consecinţă, şi dobânzile de pe piaţa interbancară, de unde băncile împrumută bani pentru a-i da mai departe clienţilor sub formă de credite, sunt de peste cinci ori mai mici.
În ultimii şase ani, BNR a scăzut dobânda de politică monetară, indicatorul care dictează costul împrumuturilor în lei, de la 10,25 la 1,75%. În consecinţă şi dobânzile de pe piaţa interbancară, de unde băncile împrumută bani pentru a-i da mai departe clienţilor sub formă de credite, sunt de peste cinci ori mai mici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News