Majoritatea operelor naționale din România nu cunosc cu exactitate sau nu cunosc deloc procentul angajaților vaccinați împotriva COVID-19, fie pentru că aceștia nu au dorit să-și comunice decizia, fie pentru că instituția a considerat că le încalcă dreptul la confidențialitate întrebându-i.
Cuprins:
Opera Brașov, singura care știe exact câți angajați are vaccinați
Singura instituție care a oferit date concrete privind rata de vaccinare este Opera Brașov. Deși procentul celor vaccinați este mic, de doar 35%, reprezentanții operei consideră că nu au angajați reticenți la vaccinare și spun că activitatea nu a fost perturbată în vreun fel de acest aspect.
Opera Brașov a încercat să-i încurajeze pe angajați să se vaccineze lipind afișe informative și distribuind pliante, se mai arată în răspunsul oferit ziarului.
„Nimeni nu este obligat să declare dacă este sau nu vaccinat”
Managerul Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța, Daniela Vlădescu, a declarat că rata de vaccinare în instituția pe care o conduce este de aproximativ 60%. „Din câte am fost anunțați oficial de către salariați, dar nu știm cu exactitate, întrucât, conform legislației în vigoare, nimeni nu este obligat să declare dacă este sau nu vaccinat și trebuie să le fie respectat dreptul la confidențialitate”.
Daniela Vlădescu spune că a informat salariații cu privire la regulile stabilite de autorități, însă nu a demarat o campanie propriu-zisă de încurajare a vaccinării. S-a bazat mai mult pe puterea exemplului.
Dacă exemplul managerului care s-a vaccinat este o modalitate de încurajare a vaccinării angajaților, atunci consider că, respectând legea, i-am încurajat astfel pe salariați să se vaccineze.
Daniela Vlădescu, manager
Managerul spune că activitatea Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski nu a fost afectată din cauza ratei de vaccinare, dar nici accesul angajaților nu a fost condiționat de acest lucru sau de efectuarea unui test COVID.
Opera din Timișoara și-a testat angajații și la repetiții, și la spectacole
Și Opera Națională din Timișoara a oferit tot un procent aproximativ: 58,4%.
Managerul Cristian Rudic a subliniat că „persoanele vaccinate au comunicat aceste informații liber consimțit și în măsura în care au dorit să facă cunoscut acest aspect”.
La nivelul instituției noastre s-a recomandat și încurajat în permanență, de la începutul campaniilor de vaccinare și până în prezent, vaccinarea personalului contractual.
Cristian Rudic, managerul Operei din Timișoara:
Pentru a diminua pericolul infectării, managerul a decis ca angajații să fie testați înainte de repetiții și spectacole.
Opera Iași nu are date și nici nu și-a încurajat angajații să se vaccineze
Reprezentanții Operei Naționale Iași au transmis că nu au făcut o astfel de centralizare și au recunoscut că „activități proprii de promovare/încurajare a vaccinării în rândul angajaților nu au fost inițiate”. Au precizat însă că au avut „o conduită administrativă responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirusului”.
Angajați ai operei din Cluj-Napoca au transmis conducerii că nu pot fi obligați să se vaccineze
Opera Națională Cluj-Napoca are 264 de angajați, însă conducerea nu știe câți dintre aceștia s-au vaccinat anti-COVID. Spune că este o informație medicală, deci date cu caracter personal.
„Având în vedere numărul mare de angajați și procentele provaccinare, antivaccinare din rândul populației României, ne așteptăm să existe și printre angajații operei din Cluj-Napoca persoane reticente în a se vaccina. Nu am formulat întrebări directe în acest sens. Ce putem preciza este faptul că ni s-a «amintit» din partea angajaților cum că nu-i putem forța să se vaccineze”, a transmis instituția.
Unii dintre artiști au fost reticenți și cu privire la testarea PCR, care este invazivă și care îi poate deranja în prestația vocală imediat următoare.
Florin Estefan, managerul operei din Cluj-Napoca:
Opera Cluj-Napoca s-a implicat în proiectele Ministerului Culturii privind spectacolele-pilot – spectacolele desfășurate exclusiv cu public vaccinat. Atunci, instituția și-a testat toți angajații.
Totodată, conducerea operei a desemnate persoane care să aducă la cunoștința angajaților procesul de programare la vaccinare, dar și să ofere asistență celor care întâmpină dificultăți.
Artiștii și spectatorii Operei Naționale București, încurajați să se vaccineze
Nici Opera Națională București (ONB) nu poate spune cu exactitate câți angajați are vaccinați. La începutul campaniei de vaccinare, serviciul de resurse umane al instituției s-a ocupat de programarea salariaților în platforma RoVaccinare. Au fost 150 atunci. Astăzi, ONB nu are o statistică oficială, însă conducerea spune că s-a implicat activ în promovarea vaccinării, atât în rândul personalului, cât și al publicului spectator.
„Conducerea ONB a explicat în repetate rânduri, în preambulul repetițiilor, prin exemplul personal, dar și prin anunțurile adresate publicului la spectacole că vaccinarea reprezintă soluția rapidă și eficientă pentru reintrarea în activitatea artistică normală”, se arată în răspunsul ONB pentru Libertatea.
Reprezentanții operei spun că activitatea nu le-a fost afectată, dar asta și pentru că au impus „respectarea cu deosebită strictețe a normelor sanitare”.
Pe 15 ianuarie, orchestra ONB se va deplasa la Dubai pentru a reprezenta România la Expo 2020 Dubai. Cu această ocazie, am constatat un procent de 80% vaccinați în rândul delegației ONB, a mai transmis Opera București.
Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian din București și Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard din Galați nu au răspuns solicitărilor Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro