În aceste orașe, indicele de calitate a aerului (AQI), care măsoară o gamă de poluanți, a depășit nivelul de 150, considerat nesănătos. În Paris și Los Angeles, AQI a fost de 44 și, respectiv, 34.

Poluarea extremă din cele trei capitale balcanice a coincis cu scăderea temperaturilor. În capitala Serbiei, Belgrad, concentrația de particule cu un diametru de 2,5 microni sau mai puțin (PM2.5) a ajuns la 98 micrograme pe metru cub, de peste 19 ori mai mult decât ghidul anual al Organizației Mondiale a Sănătății.

Particulele PM2.5 reprezintă un risc sever pentru sănătate dacă sunt inhalate pe perioade lungi, deoarece sunt suficient de mici pentru a pătrunde în fluxul sanguin. În Sarajevo, capitala Bosniei vecine, situația s-a agravat în ultimele zile, în special seara, din cauza zecilor de mii de locuințe care folosesc cărbune și lemn ca combustibil. În unele zone ale orașului, concentrația particulelor PM2.5 a depășit 300 micrograme pe metru cub.

Experții afirmă că orașele din Balcani suferă de o poluare cronică a aerului din mai multe motive, printre care arderea combustibililor fosili – în special cărbunele – sub diverse forme și tehnologiile învechite.

Începerea sezonului de încălzire agravează problema, spun aceștia.

,,Cu arderea cărbunelui și a lemnului de calitate scăzută și, ceea ce este specific pentru regiunea noastră, arderea tuturor tipurilor de deșeuri – mobilă veche, haine, plastic – și, în cel mai rău caz, folosirea uleiului de motor pentru încălzire, obținem imaginea de ansamblu”, a declarat Dejan Lekic de la Asociația Națională Ecologică din Belgrad.

„Combinate cu traficul intens din marile orașe, acest lucru înseamnă poluare extremă”, a declarat acesta.

Poluarea aerului cauzează 20% din decesele premature în 19 orașe balcanice, conform unui studiu ONU din 2019. Oamenii din regiune pierd în medie până la 1,3 ani din viață din cauza poluării aerului, a arătat studiul.

Urmărește-ne pe Google News