Anul acesta au fost nominalizate 46 de materiale (presă scrisă, audio, video și foto) la nouă categorii de concurs: Civic Influencers, Debut Jurnalistic, Presă Locală, Reportaj, Investigație, Opinie, TV & Video-jurnalism, Audio/Podcast și Fotojurnalism (Fotografie documentară și Fotografie de news). Alături de acestea, au fost acordate Premiile Onorifice și Premiile Speciale.

Pe urmele banilor cheltuiți de partide în presă

Marele premiu al Galei, Superscrierea Anului, în valoare de 3.000 de euro, a fost acordat jurnaliștilor Victor Ilie, Mihai Voinea și Cristian Delcea, pentru materialul „Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid”, publicată de Recorder, premiată și la categoria Investigație. Materialul publicat în septembrie anul trecut dezvăluia modul în care PSD și PNL au cumpărat conținut editorial nemarcat, alocând zeci de milioane de euro în ultimii trei ani către unele televiziuni și site-uri de știri, prin intermediul a două agenții de publicitate. În numele partidelor, au acceptat atunci să vorbească Marcel Ciolacu, șeful PSD, și Ludovic Orban, fostul lider al PNL. Marcel Ciolacu a oferit numele intermediarilor, dar nu a putut spune ce au prestat televiziunile și site-urile pentru banii încasați.

„Cred că este nevoie mai mult decât oricând să încercăm să ne apărăm meseria făcându-ne treaba în fiecare zi cu pasiune și cu cinste”, a afirmat Cristian Delcea, jurnalist cofondator Recorder, care a dorit să-i mulțumească și jurnalistului Cristian Andrei, cel care a urmărit acest subiect de-a lungul timpului, lucrând în redacția Europa Liberă (și acum la Libertatea).

Premiul Juriului

Premiul Juriului a mers către tânăra jurnalistă Andreea Vîlcu, pentru materialul „Să fii sărac e o rușine”, publicat în Decât o Revistă (nominalizat la categoria Debut jurnalistic). 

De asemenea, Premiul întâi pentru Debut Jurnalistic a fost câștigat de Iulia Stănoiu, pentru seria de investigații „Președinte de județ”, publicată pe Context.ro.

Iulia Stănoiu Foto: Fundația Friends for Friends

Superscrierea Cititorilor

Premiul Superscrierea Cititorilor, selectat prin vot de către cititori, a mers către jurnalista Elena Stancu pentru „Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România”, material publicat pe Teleleu.eu și Libertatea.

Un omagiu în memoria jurnalistei Iulia Marin

De asemenea, Libertatea a fost distinsă cu premiul onorific Redacția anului, iar înainte jurnaliștii prezenți la Gală au ținut un moment de reculegere pentru jurnalista Libertatea Iulia Marin, care s-a stins din viață în urmă cu o lună, la vârsta de 32 de ani. 

„Iulia a fost și va rămâne prin munca ei un reper pentru noi, un reper de curaj, curiozitate, talent, răbdare și responsabilitate. O jurnalistă pe care noua generație, despre care vorbim noi aici, a pierdut-o, din nefericire. Îi suntem recunoscători Iuliei pentru toată munca, pentru toate poveștile pe care ni le-a lăsat”, a spus jurnalistul Tudor Mușat, prezentatorul Galei Superscrieri. 

„După cum știm noi, jurnaliștii, o redacție este greu de construit, este greu de întreținut, este un spațiu unde poți să lucrezi, unde îți poți face treaba în interes public, iar premiul merge, în seara asta, către un newsroom care a fost construit, de-a lungul timpului, sută la sută în interes public. Un newsroom de la care avem foarte multe de învățat. Dincolo de asta, este și un loc unde există foarte multă umanitate. Și umanitatea se vede în momente de cumpănă”, a spus și Paul Radu, jurnalist, președintele juriului Superscrieri și director The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP.

O parte din redacția Libertatea. Foto: Fundația Friends for Friends

Civic Influencers”, o nouă categorie de concurs

O noutate în această competiție a fost premierea unor noi forme de conținut, prin categoria de concurs, „Civic Influencers” – dedicată celor care creează conținut în spirit civic sau social în mediul online, pe orice platformă. 

Potrivit Fundației Friends For Friends, categoria recunoaște creatorii de conținut care aduc în fața publicului teme sociale de importanță generală pentru societate în mod responsabil, încurajează implicarea civică și au rol educativ pe diverse subiecte.

Premiul întâi a fost acordat unei voci cu tot mai mult impact în mediul online, Cătălin Moise, pentru „O nouă istorie a umanității”.

Moment de reculegere pentru civilii uciși în Ucraina, în timpul războiului

La categoria Reportaj, premiul I a fost câștigat de Larisa Kalik, pentru materialul „Sunt viu, am mâncat, am dormit.” Scrisoare de pe frontul din Donbas, publicat pe Scena9.  

Scriitoare și jurnalistă originară din Tiraspol, Larisa Kalik trăiește și lucrează în Kyiv. La 21 de ani a lansat o carte, Anul Tinereții, despre realitățile traumatizante din armată transnistreană și sărăcia din regiunea separatistă. Din cauza cărții, autoritățile i-au deschis dosar penal pentru extremism, astfel că nu se mai poate întoarce acasă, la familia ei. 

De asemenea, în numele jurnalistei Larisa Kalik, s-a ținut un moment de reculegere și pentru civilii nevinovați uciși în Ucraina, de când a început războiul. 

Ce investigații au fost premiate

La categoria TV&Video – Jurnalism, locul I a fost obținut de jurnalista Recorder Andreea Pocotilă, pentru investigația Misiune sub acoperire pentru statul mafiot

Tot Recorder a obținut și locul I la categoria Investigație, cu materialul Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid, semnat de jurnaliștii Victor Ilie, Mihai Voinea și Cristian Delcea. 

Fotojurnalistul Libertatea Vlad Chirea, câștigător la categoria Fotografie de News

La categoria Fotojurnalism – fotografie de News, câștigător a fost Vlad Chirea, jurnalist Libertatea, cu REPORTAJ la 2.025 de metri altitudine. Violonistul Alexandru Tomescu a dus Stradivariusul în Bucegi, în ultimul concert „Paganini Magic”, text scris de Maria Andrieș. 

De asemenea, Ioana Moldovan a câștigat Premiul pentru Fotografie documentară, cu materialul „Viața într-o valiză”, publicat pe site-ul fotojurnalistei. 

Și presa locală a fost premiată la Superscrieri

Locul I pentru cel mai bun material apărut în presa locală le-a revenit jurnaliștilor de la Info Sud-Est, Adrian Anton și Andreea Pavel, pentru investigația „Consultanţă copy-paste pe banii UE: firmele naşei lui Alfred Simonis şi a verişoarei ei, contracte pe bandă rulantă din PNNR şi ITI Delta Dunării. 

La Audio/Podcast, premiul I a fost obținut de Ana-Maria Ciobanu (Decât o Revistă), pentru „Obiceiul Pământului”.

DoR, Premiu onorific pentru întreaga activitate

De asemenea, publicaţia de jurnalism narativ DoR (Decât o Revistă) a primit un premiu onorific pentru întreaga activitate. Fondată de Cristian Lupșa, DoR s-a închis anul acesta, la 13 ani de la apariţia primului număr. O decizie care vine după o perioadă de dificultăţi financiare, anunţate de fondatorul publicaţiei.

Alte premii onorifice:

  • Alina Mărculescu-Matiș (Panorama) pentru Editorul anului;
  • Redacția Gen, știri pentru Best use of digital/New Media;

La categoria Opinie, locul I a fost obținut de jurnalista Elena Stancu, pentru Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România, publicat pe Teleleu.eu și Libertatea.

De asemenea, locul II a fost obținut de Andrei Popoviciu, pentru textul publicat în Libertatea, Românii i-au primit călduros pe refugiaţii ucraineni. Acum jumătate de an, cei sirieni primeau bastoanele poliţiştilor români

În cele din urmă, Premiul Special „Animal Welfare în România” a fost câștigat, anul acesta, de jurnaliștii TVR Cluj Sorina Noroc, Maria Ilinca Man și Mădălina Vlăsceanu, pentru seria „Câini de luptă, returnați proprietarilor”

Cine a făcut parte din juriu

Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din 25 de jurnaliști, în urma evaluării înscrierilor făcute de autori în competiție.

Membrii juriului au fost: Paul Radu (cofondator OCCRP) – președintele juriului, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Tudor Mușat, Vlad Stoicescu; 

Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz și Octav Ganea pentru jurizarea categoriei Fotojurnalism; 

Cosmin Pojoranu și Monica Jitariuc pentru jurizarea categoriei Civic Influencers;

Andrei Ciurcanu pentru jurizarea premiului special „Animal Welfare în România”.

Lista completă a câștigătorilor

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS 

AUDIO/PODCAST

Locul 1: Obiceiul pământului – Ana-Maria Ciobanu (Decât o Revistă) 

Locul 2:  Cea mai lungă noapte din ultimii 70 de ani – Anca Simina (Recorder)

Locul 3: Adolescenții și depresia – Viorica Ștefan (Europa FM)

OPINIE

Locul 1: Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România – Elena Stancu (Teleleu.eu şi Libertatea)

Locul 2: Românii i-au primit călduros pe refugiaţii ucraineni. Acum jumătate de an, cei sirieni primeau bastoanele poliţiştilor români – Andrei Popoviciu (Libertatea)

Locul 3: Pandemie, război, inflaţie, energie: Cum să (nu di-)speri în mijlocul crizelor – Alina Mărculescu Matiş (Panorama.ro)

DEBUT JURNALISTIC

Locul 1: Președinte de județ – Iulia Stănoiu (Context.ro) 

Locul 2: 15 primăveri ale Anastasiei – Djein Vacari (Diez.md)

Locul 3: „Pacea e mai înaltă decât dreptatea”. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituții publice – Isabela Pop și Alina Păduraru (Recorder) – 

PRESĂ LOCALĂ

Locul 1: Consultanţă copy-paste pe banii UE: firmele naşei lui Alfred Simonis şi a verişoarei ei, contracte pe bandă rulantă din PNNR şi ITI Delta Dunării – Adrian Anton, Andreea Pavel (Info Sud-Est)

Locul 1 ex aequo: Între agresiune sexuală şi demisie – povestea studentelor de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca – Georgiana Grigoraş, Oana Bostan, Katja Bauer, Andrei Bonda, Vasile Hotea-Fernezan (The Pressure)

Locul 2: MILIONARI ÎN UNIFORMĂ. Averile poliţiştilor de Frontieră: case pe litoral, vile, ferme şi spaţii comerciale / EP. 1 – Răzvan Moldoveanu (Reporter de Iaşi)

Locul 3: Bicicletele care străbat Europa să-şi trăiască a doua viaţă în Moldova – Ioan Stoleru (Iaşul Nostru)

REPORTAJ

Locul 1: „Sunt viu, am mâncat, am dormit.” Scrisoare de pe frontul din Donbas – Larisa Kalik (Scena9)

Locul 2: După o crimă în familie, ce se întâmplă cu copiii? – Oana Sandu (DoR – Decât o Revistă)

Locul 3: Vara lui David Popovici – Andreea Giuclea (DoR – Decât o Revistă)

TV&VIDEO-JURNALISM

Locul 1: Misiune sub acoperire pentru statul mafiot – Andreea Pocotilă (Recorder)

Locul 2: Mic tratat de corupţie generalizată: cum să prăbuşeşti un pod proaspăt consolidat – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Locul 2 ex aequo: Operaţiunea Balastul – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Locul 3: De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relaţiei românilor cu banii – Elena Dumitru, Alex Varninschi (Panorama.ro)

INVESTIGAȚIE

Locul 1: Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid – Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)

Locul 2: Protestatari în chirie – Natalia Zaharescu, Anatolie Eșanu, Daniela Calmîș, Vasile Ursachi (Ziarul de Gardă, Chișinău)

Locul 2 ex aequo: Ilan Șor – răsfăț în ascunziș – Felicia Crețu (Cusens.md)

Locul 3: CATEDRA DE ABUZ: „AU FOST NIȘTE RELAȚII DE IUBIRE” – Ioana Moldoveanu, editor: Luiza Vasiliu (RISE Project)

FOTOJURNALISM

Fotografie Documentară

Locul 1: Viața într-o valiză – Ioana Moldovan (Ioanamoldovan.com)

Locul 2: Primul val – Andrei Pungovschi (Bloomberg News)

Locul 3: O familie cu rădăcinile în trei țări: „Fiecare loc e acasă” – Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu și Libertatea)

Fotografie de News

Unic câștigător: REPORTAJ la 2.025 de metri altitudine. Violonistul Alexandru Tomescu a dus Stradivariusul în Bucegi, în ultimul concert „Paganini Magic” – Vlad Chirea (Libertatea)

CIVIC INFLUENCERS

Locul 1: O nouă istorie a umanității – Cătălin Moise

Locul 2: Romanian Science Digest – Cocea Mădălina

Locul 3: Investigație Misreport – Operațiunea „Românii, chemați înapoi la armată” – Codruța Simina, Ovidiu Mihalcea

PREMII SPECIALE

SUPERSCRIEREA ANULUI

Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid – Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)

PREMIUL JURIULUI

Să fii sărac e o rușine – Andreea Vîlcu (Decât o Revistă)

SUPERSCRIEREA CITITORILOR

Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România – Elena Stancu (Teleleu.eu și Libertatea) 

PREMIUL SPECIAL „Animal Welfare în România”

Seria „Câini de luptă, returnați proprietarilor” – Sorina Noroc, Maria Ilinca Man, Mădălina Vlăsceanu (TVR Cluj)

PREMII ONORIFICE

Redacția anului: Libertatea
Editorul anului: Alina Mărculescu-Matiș (Panorama)
Best use of digital/New Media: GEN,știri
Carte de non-ficțiune: Sabina Fati, Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, Ed. Humanitas
Feature Writing/LongformAgeism-ul, sau cum să te disprețuiești pe tine din viitor – Iulia Hau și Alec Bălășescu (ISCOADA)

Premiu onorific pentru întreaga activitateDoR

Foto: Fundația Friends for Friends

Urmărește-ne pe Google News