„Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a spus Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă.
„Trebuie să gândim alte modalitatati de lucru, chiar și pentru țară. Vom propune, în perioada următoare, decidenților politici un cod electoral care va avea în vedere, inclusiv, nu neapărat reducerea costurilor, cat simplificarea modalităților de vot, cum am facut-o și pentru străinătate”, a adăugat el.
El a fost întrebat şi dacă vor mai fi cozi la secţiile de votare din
străinătate, afirmând că vor mai fi, având în vedere că se estimează o
prezenţă ridicată la vot.
„Cred că da. De ce cred că da? Pentru că se anunţă o prezenţă ridicată la votare, aşa cum am văzut inclusiv unul dintre partide, care susţine un candidat a spus astăzi că vor fi în jur de 350.000-800.000 de alegători în străinătate şi nu ştim dacă marea parte a alegătorilor va fi vineri sau sâmbătă, dar eu cred că va fi duminică”, a spus şeful AEP.
El a explicat și ce se va întâmpla dacă nu vor fi suficiente buletine de vot în străinătate.
„Sunt peste patru milioane de buletine de vot pentru străinătate. În turul doi, dacă nu vor fi buletine de vot suficiente şi în turul întâi, există posibilitatea acolo unde se întâmplă să fie tipărite de către secţiile de votare astfel încât să ne asigurăm că există posibilitatea ca orice cetăţean să exercite dreptul la vot”, a explicat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.
La rândul său, directorul general al Direcţiei de logistică electorală din AEP, Daniel Duţă, a menţionat că pentru tipărirea buletinelor de vot s-au folosit 199 de tone de hârtie, care costă 528 de milioane de lei.
„Probabil că din momentul în care vom trage linie şi vom socoti ce s-a cheltuit, aceştia sunt bani alocaţi, probabil că vor fi unele dintre cele mai scumpe alegeri. Pentru Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat 79.872.204 de euro, pentru Institutul Naţional de Statistică – 784.849 de euro, pentru Autoritatea Electorală Permanentă – 14.247.310 euro, pentru MAE – 35.884.689 euro şi pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – 16.067.765 euro”, a spus Duţă, potrivit căruia pentru organizarea acestor alegeri a fost alocată suma de 146 – 150 de milioane de euro.
Primul tur al alegerilor în străinătate, are loc între 8-10 noimebrie şi 22-24, cel de-al doilea, iar în ţară, primul scrutin are loc pe 10 noimebrie, iar cel de-al doilea, 24.
În cadrul conferinței de presă de astăzi a fost organizată și o simulare a procesului de vot la alegerile prezidențiale din acest an.
Vezi: Cand sunt alegerile prezidentiale 2019
Cum afli unde votezi la alegerile prezidentiale