”Pandemia de coronavirus a dus la devalorizarea dolarului american, în timp ce monedele vest-europene și nord-asiatice s-au consolidat. Acest lucru a generat modificarea prețurilor bunurilor și serviciilor”, a declarat Upasana Dutt de la EIU.
Oraşele din America, Africa şi Europa de Est au devenit mai ieftine în ultimul an, în timp ce oraşele din vestul Europei au raportat creşteri constante de preţuri.
Singapore, care se află acum pe locul patru, a raportat o scădere a preţurilor, după ce muncitorii străini au părăsit în masă orașul, arată raportul.
Osaka a cunoscut tendințe similare, prețurile stagnând, iar guvernul japonez acordând subvenții pentru costuri precum transportul public.
Top 10 al celor mai scumpe oraşe din lume
- Zurich, Elveţia
- Paris, Franţa
- Hong Kong, China
- Singapore, Singapore
- Tel Aviv, Israel
- Osaka, Japonia
- Geneva, Elveţia
- New York, SUA
- Copenhaga, Danemarca
- Los Angeles, SUA
Raportul mai arată că preţurile pentru majoritatea bunurilor şi produselor au rămas relativ neschimbate în ultimul an, însă au fost și categorii unde s-au înregistrat creșteri ori scăderi semnificative.
Cererea pentru articole vestimentare, de exemplu, a scăzut, iar prețurile s-au prăbușit. La polul opus, cererea pentru laptopuri a explodat, iar asta a dus și la creșterea prețurilor.
Dutt a declarat că astfel de tendințe ar putea continua în 2021.
Foto: Hepta