Dacă ești începător, este esențial să te documentezi temeinic cu privire la toate lucrurile pe care nu le înțelegi și să te asiguri că ai deja în casă o trusă cu scule precum o șurubelniță cu capete interschimbabile, o cheie universală, o bară de extensie, câteva chei hexagonale de diferite dimensiuni, un clește, un ciocan, un firez, precum și nelipsita bormașină multifuncțională. Iată care sunt cele mai simple reparații pe care le poți face singur în locuință:
Repararea unui levier de toaletă stricat
O toaletă stricată nu este întotdeauna ușor de reparat. Cel mai des, se strică levierul cu ajutorul căruia tragi apa, însă vestea bună este că reparația este una extrem de simplă. Tot ce ai de făcut este să ridici capacul rezervorului de apă și să reatașezi un lanț care este, de obicei, prins de levier. Atunci când lanțul cade sau se desprinde, sistemul de tragere a apei încetează să mai funcționeze. Uneori, componentele levierului se degradează ori ruginesc și se rup, însă, în acest caz, nu va trebui decât să cumperi unul nou și să-l înlocuiești pe cel vechi.
Repararea unei țevi care curge
Țevile din baie sau din bucătărie sunt cele care se strică cel mai frecvent și, dacă nu observi la timp defecțiunea, riști să îți inunzi vecinii sau să deteriorezi mobilierul care maschează țevile. De cele mai multe ori, scurgerea este cauzată de o garnitură uzată, de un racord de scurgere spart sau de o piuliță care s-a deșurubat. Pentru a repara defecțiunea, trebuie întâi să oprești apa. Unele țevi sunt prevăzute cu un robinet care permite oprirea locală, însă există și cazuri în care va trebui să oprești apa de pe coloană, dacă stai la bloc. Pentru a repara țeava, pune o găleată sub chiuvetă și deșurubează piulițele sau garniturile, apoi verifica starea racordului de scurgere. Dacă acesta nu este uzat sau găurit, înlocuiește garniturile și asigură-te că piulițele sunt bine înșurubate, apoi poți testa lucrarea pornind din nou apa.
Montarea unui suport TV, a unei piese de mobilier sau a unui tablou
Deși nu este o reparație propriu-zisă, există multe persoane care apelează la un profesionist atunci când au de montat ceva pe un perete, indiferent dacă este vorba despre un suport pentru televizor, un tablou ori o ramă foto sau o galerie pentru draperii și perdele. Însă, de cele mai multe ori, poți face și singur aceste lucruri, fără să dai greș. Poți începe prin a urmări un tutorial video despre lucrarea care te interesează, astfel încât să înțelegi cât mai bine pașii.
Va trebui să ai o ruletă pentru măsurare și un boloboc, astfel încât să îți poți marca cu cât mai multă precizie locurile în care trebuie să dai găurile. Asigură-te că peretele pe care vrei să faci montarea nu este unul de rezistență. Acești pereți sunt mai groși, uneori întăriți cu structuri metalice, așa că s-ar putea să-ți fie dificil să îi găurești fără ajutorul unui profesionist. Odată ce ai dat găurile cu bormașina, poți pune diblurile cu holșurub și poți trece la montarea propriu-zisă.
Astuparea unei găuri în perete
Dacă nu vrei să dai găuri în perete, ci să le astupi pe cele existente, acest lucru este mai simplu de făcut decât ai crede. Poți începe prin a curăța locul în care s-a aflat șurubul și să ștergi peretele. Apoi, folosește un șpaclu pentru a umple gaura cu ipsos sau poți folosi și puțină spumă poliuretanică ori glet. După ce materialul s-a uscat, folosește o hârtie de nisip sau un șmirghel pentru a uniformiza suprafața. De cele mai multe ori, va fi nevoie să aplici și un strat de vopsea la final, astfel încât lucrarea să nu fie vizibilă și să nu existe diferențe de culoare.
Nu e întotdeauna nevoie să apelezi la serviciile unui profesionist pentru a-ți îmbunătăți locuința și a-i spori confortul. Sunt lucrări pe care le poți face singur, fără niciun risc. În schimb, e important să îți cunoști limitele și să apelezi la specialiști atunci când vine vorba despre reparații care ți-ar putea pune în pericol siguranța, precum sunt cele ale instalației electrice sau de încălzire.
Sursa foto: Skitterphoto from Pexels