„Desert Kites” („Zmeiele deşertului”) au fost denumite astfel de primii lor descoperitori – aviatori în anii 1920 – datorită formei singulare pe care o au atunci când sunt văzute din aer.

„Sunt structuri mari delimitate de ziduri joase, care au până la câţiva kilometri lungime” şi care arată ca traseele zmeelor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Aceste construcţii au permis o „tehnică sofisticată de vânătoare”: animalele erau adunate, gazele de exemplu, în această capcană înainte de a le direcţiona către gropi pentru a le ucide”, a explicat coautorul studiului, Olivier Barge, arheolog şi cartograf la laboratorul Archéorient din cadrul Universităţii Lyon-2, publicat luna aceasta în Proceedings of the American Science Library.

Proiectul Globalkites, organizat de laboratorul său, a identificat până acum peste 6.000 de astfel de structuri, din Kazahstan până în Iordania.

În aceasta din urmă, la Jibal al-Khashabiyeh, şi la aproximativ 250 km mai spre est, în deşertul saudit Al-Nafud, echipa de arheologi de la Archéorient a făcut două „descoperiri excepţionale” în 2015, după spusele lui Olivier Barge.

Fără ajutorul tehnicilor moderne, „nu am putea reda planul «zmeului» cu precizie, aşa cum este cazul aici”, spune el.

Pentru desenarea unui plan la o astfel de scară este nevoie de stăpânirea proporţiilor elementelor reprezentate, şi deci măsurarea precisă a acestora. O provocare, când vine vorba de structuri a căror formă de ansamblu nu poate fi surprinsă fără a o observa din aer.

Până acum, ipoteza era că arta cartografierii s-ar fi născut mult mai târziu, într-o „o cultură care stăpânea scrierea, cu o tradiţie a arhivelor, integrată în reţele de schimb”, continuă cartograful. Precum cea din Mesopotamia, acum 5.000 de ani, sau cea din Europa din Epoca Bronzului, acum 4.000 de ani, aşa cum este harta din Saint-Bélec, în Bretania.

Descoperirile din Iordania şi Arabia Saudită pun la îndoială teoriile de până acum pe acest subiect. Megastructurile sunt realizate într-o topografie complexă, excluzând ideea unui plan iniţial care să fie apoi implementat la sol.

 
 

Urmărește-ne pe Google News